Навигација
ViberX logo

Такмичењем у симулираном суђењу завршена Правна клиника

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Такмичењем у симулираном суђењу из области људских права, одржаном 7. јула 2018. године, успјешно је завршена трећа Правна клиника за људска права на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци. 

Правна клиника за људска права траје годину дана, и током ње студенти стичу како теоријска, али много важније, практична знања из области Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, писања поднесака Европском суду за људска права и слично. 

Иначе, на крају сваког циклуса, одржава се такмичење у симулираном суђењу. Ово такмичење представља како завршницу рада једне генерације полазника, али тако и припрему студената за будућа такмичења. 

Суденти који су похађали Правну клинику за људска права су били подјељени у четири тима, од којих су два били представници апликаната, док су два представљала државу. 

Одиграна су два меча, након који је проглашен побједнички тим, као и најбољи говорник на овогодишњем такмичењу. На овогодишњем такмичењу побједник је био тим државе, сачињем од студената Николе Дупера, Теодоре Шарабе, Марине Милотић, Елмире Нушиновић и Славена Личинара. Најбољи говорник на овом такмичењу био је Бојан Максимовић студент четврте године.

Студенти су излагали пред трочланим судским вијећем, чији су чланови стручњаци из области заштите људских права.
Вијеће  су чинили: проф. др Валерија Шаула (предсједавајућа), проф. др Љиљана Мијовић (члан) и Саша Бојанић (члан), правник при Мисији ОЕБС-а у Босни и Херцеговини. Шеф Правне клинике за људска права је проф. др Љиљана Мијовић, а предавачи су и у овом циклусу били су Оливера Шево, Тања Поповић, Николина Бајић и Игор Поповић. 

Иначе, такмичење у симулираном суђењу одржава се у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7875/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7875/1.jpg