Навигација
ViberX logo

Радионица Елекетротехничког факултета:  Представљена најновија достигнућа

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Радионица "Next Generation Communication Technologies and Services", која  је одржана 2. и 3. јула 2018. године у организацији Електротехничког факултет Универзитета у Бањој Луци, окупила је угледне предаваче из различитих области везаних за комуникационе технологије и системе нове генерације.

Догађај је отворила проф. др Гордана Гардашевић, организатор овог догађаја и продекан за научноистраживачки рад Електротехничког факултета. 

У уводном говору је наглашен значај истраживања у области комуникационих технологија и услуга нове генерације, јер се тиме стварају претпоставке за развој телекомуникационог сектора у правцу нових и иновативних технологија. 

Отварању скупа је присуствовао и проф. др Горан Латиновић, проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци.

Он је указао на значај ове истраживачке области, као и на потребу блиске сарадње како би се створили предуслови за технолошки развој региона.

Овај догађај је окупио реномиране предаваче из земље и иностранства који су представили најновија достигнућа у областима комуникационих технологија и система нове генерације: иновативне методе и примјене дигиталне обраде сигнала, сигурност и поузданост у преносу информација, Internet of Things, умрежавање, достигнућа у индустрији аутономних возила и других.

Одржан је и округли сто на којем су учествовали представници академије и компанија (Теле Груп, М:тел, Проинтер, Ланако) са циљем да се анализирају могућности заједничких пројеката, успостављања дугорочне сарадње између факултета и индустрије, те могућности за развој индустрије у области иновативних технологија као што је Internet of Things. 

У оквиру другог дана одржане су презентације пројеката и истраживачких резултата младих истраживача и доктораната, као и презентације компанија и њихових активности у овој области.

Организатор је био Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци, а коорганизатори су  IEEE BiH sekcija i IEEE Communication Society – Serbia and Montenegro Chapter.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7860/etf-unibl__4_.JPG