Навигација
ViberX logo

Доц. др Маријана Каповић Соломун на форуму у Сеулу

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Доц. др Маријана Каповић Соломун, продекан за НИР Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, учествовала  је у раду  првог међународног форума под називом ''Глобални LDN форум'', одржаном 4-5. јула 2018. године у Сеулу.

Каповић Соломун је била учесник  на позив Владе Јужне Кореје и секретаријата Конвенције Уједињених Нација за борбу против дезертификације земљишта (UNCCD).

Форум је окупио експерте и званичнике високог нивоа из великог броја земаља и пружио прилику за истраживање и дискусију о томе како глобална заједница може ојачати партнерства неопходна за имплементацију неутралности деградације земљишта (LDN). 

Размотрене су могућности за промовисање мира и сигурности и побољшање услова живота становника кроз имплементацију LDN, укључујући и одрживо управљање земљиштем (SLM). Форум представља значајан искорак у глобалној сарадњи, а резултати и закључци произашли из дискусије и предавања ће бити достављени и другим глобалним форумима повезаним са UNCCD конвенцијом и концептом неутралности деградације земљишта. 

Првог дана Форума, позвани експерти су презентовали постојеће препреке и могућности за успјешну имплементацију неутралности деградације земљишта из преспективе земље из које долазе. 

Као једна од укупно осам позваних експерата доц. др Маријана Каповић Соломун је представила стање у Босни и Херцеговини у области неутралности деградације земљишта, чија је презентација покренула низ питања и дискусија од стране учесника.

Другог дана је одржана Панел дискусија високог нивоа, у циљу дефинисања могућности помирења, превазилажења изазова у пост конфликтним друштвима различитих земаља. У дискусији је учествовао др Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, заједно са званичницима осталих земаља. 

Форум је био прилика да се представи Универзитет у Бањој Луци и Шумарски факултет, али и размијене знања и искуства у процесу неутралности деградације земљишта са представницима високог нивоа. Разговарано је и о изазовима са којима се наш регион суочава, као и могућностима које се отварају кроз LDN процес, а које доприносе достизању циљева одрживог развоја. 

Дводневном форуму  присуствовали су званичници као што је Моник Барбут,  извршна секретарка UNCCD конвенције, Бан Ки Мун бивши генерални секретар Уједињених нација и садашњи предсједник GGGI (Global Green Growth Institute). Ту си били и  високи званичници Републике Кореје, амбасадори Еквадора, Перуа, Гвајане, Уједињених Нација, Кине, представници универзитета из Јужне Кореје, чланови UNCCD SPI (Science and Policy Interface) и други међународни експерти.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A3600.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/marijana_kapovic_solomun__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A3585.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A3046.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A4164.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A4674.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/marijana_kapovic_solomun__4_.jpg