Навигација
ViberX logo

Промоција најновијих научних достигнућа

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

На Машинском факултету Универзитета у Бањалуци, 10. маја 2018. отворена је шеста Међународна конференција "ICAS 2018", на којој ће бити представљена најновија научна и стручна достигнућа на пољу примијењенe науке.

Проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања УНИБЛ, каже да су Универзитет и Машински факултет богатији за још једну конференцију, а што је како каже резултат сарадње нашег Универзитета и Универзитета у Темишвару.

''Овдје су се окупили стручњаци из разних научних области, а који ће нас упознати са новим сазнањима'', казао је проректор Посављак.

Како је навео ово је прилика да се упознамо шта је то ново у области фундаменталних наука, као и у области науке о материјалима и мехатронике, електро и компјутерског инжењернига.

Проф. др Дарко Кнежевић, декан Машинског факултета, истакао да ће на конференцији учествовати представници 16 земаља, који ће представити око 150 научних радова.

"То су радови из области базних и примијењених наука, у којима ће бити обрађене теме информатике, вјештачке интелигенције, роботизације и много других области које данас привлаче највише пажње у свијету", рекао је Кнежевић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су аутори радова углавном универзитетски професори из многих земаља.

Кнежевић је нагласио да ова конференција доприноси развоју Универзитета у Бањој Луци, а првенствено Машинског факултета.

"Техничка опремљеност Машинског факултета је завидна, вјероватно смо најбоље опремљен факултет на Универзитету. Наши студенти стичу квалитетна пратактична знања на факултету и сви они након факултета без проблема налазе запослење", додао је Кнажевић.

Конференција ICAS 2018 већ има статус признате међународне конференције, а циљ је да се  резултати нових истраживања у примијењеној науци приближе учесницима, као и да се разговара о могућностима њихове примјене у индустријским системима.

Ову конференцију организује Машински факултет Универзитета у Бањој Луци, у сарадњи са Факултетом за инжењерство из Хунедоаре, Универзитет у Темишвару.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0585.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0587.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0599.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0563.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0561.jpg