Навигација
ViberX logo

Књижевно - кулинарска радионица  ''По рецепту књижевника''

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У организацији Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци и Угоститељско-трговинско-туристичке школе, 21. маја 2018. одржана је књижевно-кулинарска радионица ''По рецепту књижевника''. 

Овај догађај настао је на приједлог проф. др Биљане Бабић са Филолошког факултета и Предрага Тошића, професора Угоститељске школе.

У седмици када се обиљежава Дан писмености словенских народа, организатори су овим пригодним догађајем на занимљив начин покушали скренути пажњу младих на културу читања познатих дјела, како домаће тако и свјетске књижевности, у савременој информатичкој ери.  

Веза хране и књижевности предмет је расправе у дјелима стручњака различитих профила, али су у једном сагласни сви – као што су храна и пиће физичка потреба човјека тако је и књижевност његова духовна потреба, порука је организатора.

Дружење у ресторану бањалучке Угоститељко-трговинско-туристичке школе започело је домаћом кафом и црним чајем. Док су конобари послуживали ове топле напитке чији је мирис у тренутку испунио цијелу просторију, студенти германистике говорили су цртице из биографије књижевника Јохана Волфганга Гетеа, који је био велики љубитељ кафе. Студенти руског језика испричали су занимљивости из живота Фјодора Михајловича Достојевског, по чијем рецепту је припреман црни чај. Кажу да је овај руски књижевник припремао топли напитак и просипао га, изнова и изнова, све док не би постигао жељени укус, а црни чај, по његовом рецепту, идеалан је уз двије коцкице шећера.

Организатори радионице побринули су се да ово дружење увеличају аријом из опере Ђузепеа Вердија “Травијата”, коју је на хармоници извео Дарко Ратковић са Филозофског факултета. Добро познати стихови “Сад пијмо нек чаша се блиста у руци, у срцу нек пламти од вина жар. Уз вино и песму нек чују се звуци, то двоје од бога је дар” измамили су осмијехе на лицима присутних. Међу онима који су у вину проналазили инспирацију за своја дјела били су књижевници Ђура Јакшић, Ернест Хемингвеј и Тин Ујевић. Међу анегдотама из њиховог живота које се везују уз кафану и боемски живот је и она о настанку добро познате Јакшићеве “Отаџбине”. 

Писац је стихове ове пјесме написао на папиру са којег је претходно у кафани појео бурек. И док су студенти читали биографију Меше Селимовића и говорили неке од најпознатијих цитата из његових дјела, у кухињи  Угоститељске школе се крчкао вишеградски купус, припремљен по његовом рецепту. Ученици су припремали и  шненокле у којима су уживали  Бранко Ћопић и Мате Ловрак.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%83%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/Skola1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0__3_.jpg