Навигација
ViberX logo

Одржана научна конференција Србистика данас

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Студијски програм српског језика и књижевности Филолошког факултета у Бањој Луци 30. марта 2018.  године, био је домаћин научне конференције Србистика данас.

Тема овогодишње конференције била је обухваћена насловом Српска филологија и национално страдање. Научно-уређивачки одбор конференције настојао је избором теме да актуализује феномен националног страдања и његовог проучавања у српској филологији, који је у овој научној дисциплини досад био недовољно заступљен и проучаван.

У свечаном дијелу конференције учеснике и бројну публику поздравили су проф. др Лука Кецман, проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луци и проф. др. Петар Пенда, декан Филолошког факултета. 

Након уводних обраћања проректора и декана, којима је уједно званично проглашен почетак рада конференције, услиједила су пленарна излагања проф. др Мила Ломпара (Филолошки факултет Универзитета у Београду) и проф. др Ранка Поповића (Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци). Радни дио конференције је, по завршетку пленарних излагања, настављен у склопу засебних сесија. 

Поменути догађај окупио је научне раднике из неколико академских центара Републике Српске и Србије, који су се публици представили квалитетним и разноврсним рефератима, што ће – када је ријеч о назначеној теми – несумњиво представљати значајан допринос науци о српској књижевности и језику, те полазну тачку за будућа проучавања у оквирима наведене теме. 

Научна конференција Србистика данас која је ове године одржана трећи пут заредом, својом концепцијом и избором темâ већ је постала препознатљив научни догађај и у академским срединама изван Републике Српске, чиме свакако доприноси подизању научног угледа не само Филолошког факултета већ и Универзитета у Бањој Луци.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_5.JPG