Навигација
ViberX logo

Пољопривредни факултет обиљежио четврт вијека постојања

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци, 28. фебруара 2018. године обиљежио је 25 година успјешног рада.

На свечаној академији одржаној у КЦ Бански Двор, уручене су захвалнице свима који су својим радом и залагањем допринијели развоју овог факултета. Такође, уручене су и дипломе дипломираним студентима.

Обраћајући се уваженом скупу, проф. др Радослав Гајанин, в.д. ректора Универзитета у Бањој Луци, присјетио се развојног пута Пољопривредног факултета.

В.д. ректора истиче и да је ово један од првих факултета у саставу Универзитета који изводи наставу на трећем циклусу студија и наглашава да је Пољопривредни факултет једна од кључних организационих јединица УНИБЛ по броју и нивоу научно - истраживачког рада.

''Резулати који су иза овог Факултета, заправо су резултат једне промишљене и амбициозне кадровске политике која је резултирала да Пољопривредни факултет као једна од млађих чланица Универзитета има скоро стоодстотни наставни кадар, а који је углавном школован на престижним универзитетима'', каже в.д. ректора. 

У обраћању дипломираним студентима и свима онима који су дошли да подрже 25 година рада и развоја овог Факултета, в. д. ректора посебно истиче и чињеницу да Универзитет подржава активности на самосталности факултета, али и већој одговорности руководства факултета.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске рекао је да је Пољопривредни факултет постао стуб развоја пољопривреде и прехрамбене индустрије у РС.

"Овај факултет је у кратком периоду постигао изванредне резултате у научном и наставном развоју, основао неколико института, лабораторија и успио да одшколује властити кадар који даље носи његов развој", рекао је Малешевић на Свечаној академији поводом 25 година од оснивања Пољопривредног факултета. 

Малешевић је изразио очекивање да ће млади људи који су се усавршавали на разним универзитетима у Европи знања пренијети студентима на овом факултету. 

"Тек ћемо осјетити колико Пољопривредни факултет у Бањој Луци може допринијети развоју пољопривреде у РС", закључио је Малешевић. 

Проф.др Никола Мићић, декан Пољопривредног факултета сматра да су кадрови највећи успјех овог факултета, који у сталном радном односу има властити кадар од 42 доктора наука и 12 магистара. 

"Наш факултет има највише научних радова на SCI у посљедње двије године, највећи индекс цитираности, те највећи степен реализације научних пројеката. То је све резултат кадрова које смо створили школовањем", истакао је Мићић.

Он је рекао да су се 25 асистената са Пољопривредног факултета школовали на универзитетима у Њемачкој, Шведској, Белгији, Словенији, Италији и вратили да раде у Бањалуци. 

Мићић је рекао да је најважнији други циклус мастер студија јер се школују специјалисти који добијају изврсност у одређеним ужим научним областима и могу да допринесу развоју друштва. 

Поводом 25 година факултета, уручене су захвалнице и признања поједницима и инстутуцијама који су својим несебичним залагањем допринијели развоју ове високошколске установе.

Тако је Милораду Додику, предсједнику РС уручена повеља за допринос развоју Пољопривредног факлтета.

Признање у име предсједника РС преузео је Синиша Каран, генерални секретар предсједника.

У пригодној бесједи Каран је честитао јубилеј Пољопривредном факултету.

''Ваш развој, од приједлога почетног елабората 27. фебруара 1992. године симболично датира са уставним моделирањем РС, која је само дан касније донијела и свој Устав'', казао је Каран.

''Пољопривредни факултет данас је стасао у снажну високообразовну институцију и управо је то разлог да искажемо захвалност свима који су својом вољом, трудом и знањем омогућили развој факултета'', поручио је Каран и нагласио да се посебна захвалност дугује професорима, успјешним студентима и бројне институције.

Он је нагласио и да се у посљедњних десетак година, настава на свим студијским програмима на сва три циклуса изводи по Болоњи.

''То је омогућило студентима да стичу знање и вјештине по европским стандардима. Студенти својим знањем могу помоћи развој пољопривреде као стратешке гране РС'', поручује Каран.
Награђен је и академик проф. др Рајко Кузмановић, као и матичари Пољопривредног факултета: проф. др Бранка Лазић, проф. др Предраг Лучић, проф. Мира Савић и проф. др Мирослав Грубачић. 

Захвалнст је упућена и: Пољопривредном факултета Универзитета у Новом Саду, проф.др Гордани Ђурић, проф.др Станку Станићу, Гојку Савановићу, проф.др Стеви Мирјанићу, академик проф. др Васкрсији Јањићу, Академик проф. др Драгољубу Мирјанићу, Биотехничко факултет Универзитета у Љубљани.

Захвалнице за допринос развоју Пољопривредног факултета уручене су и Министарству просвјете и културе Републике Српске, Министарству науке и технологије Републике Српске, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

Развој овог факултета помогли су и проф. др Стојан Николић, проф. др Драгутин Матаругић, Милорад Нинчић. Признање је добио и мр Ђурађ Хајдер, који је награђен признањем за најбољег студента од оснивања факултета.

Свечаној академији присуствовали су проф. др Лука Кецман, проректор за кадрове и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луц, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, научни радници, професори и студенти Пољопривредног факултета у Бањалуци. 

Фотогалерију погледајте овдје.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__14_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__16_.jpg