Навигација
ViberX logo

Стипендије за писце

Стипендије и програмиУниверзитет у Бањој Луци

Централна европска иницијатива у сарадњи са Удружењем словенских писаца, у оквиру Међународног књижевног фестивала Виленица, покренула је конкурс за стипендирање резиденцијалних боравака намијењених књижевницима. 
Стипендирање резиденцијалних боравака књижевника има за циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију на пољу књижевности за младе писце из земаља централне Европе, које нису чланице Европске уније. У оквиру стипендије обезбјеђена је новчана награда у износу од 5.000,00 евра, за тромјесечни боравак у једној од земаља чланица Централне европске иницијативе по избору кандидата.

Добитник стипендије ће бити гост 30. Међународног књижевног фестивала Виленица, који ће се одржати у периоду од 5. до 9. септембра 2018. године, на различитим локацијама у Словенији. Име добитника стипендије биће званично објављено на конференцији за штампу крајем августа, а стипендија ће бити додијељена на свечаној церемонији отварања фестивала. Кандидат има право на стипендију у периоду од . Кандидат има право на стипендију од 5. септембра 2018. до 5. септембра 2019. године.

У року од 60 дана након завршетка резиденцијалног боравка, кандидат мора поднијети писани извјештај.

Кандидати који испуњавају услове за стипендију су писци из свих жанрова, до 35. година старости, из држава чланица Централно европске иницијативе, а које нису дио Европске уније (Албанија, Бјелорусија, Босна и Херцеговина, Македонија, Молдавија, Црна Гора , Србија и Украјина).

Пријава
Рок за пријаву је 30. април 2018. године. Пријаве морају бити достављене путем поште, на сљедећу адресу:

Slovene Writers' Association
(Writer in residence)
Tomšičeva 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia

Захтјев мора садржавати сљедеће обавезне прилоге:
1. попуњен образац за пријаву (Прилог 1)
2. биографија подносилаца захтјева на енглеском језику (маx. 1.800 карактера без размака);
3. копија важеће личне карте или пасоша с видљивим датумом и мјестом рођења, те држављанством подносилаца захтјева;
4. библиографија подносилаца захтјева на енглеском језику (маx. 3.600 знакова без размака);
5. опис пројекта који ће се имплементирати током тромјесечног боравка, на енглеском језику, (2.000 – 4.500 знакова без размака). Пројекат мора бити књижевно дјело (сви жанрови и теме), не истраживачки/научни пројект;
6. Потписано писмо препоруке- оригинал, на енглеском језику (маx. 1800 знакова без размака, писма без оригиналног потписа неће се узети у разматрање).
Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се узети у разматрање.

Процедура аплицирања:
1) Пријавни образац ће бити дистрибуиран кроз све главне организације писаца у државама кандидаткињама, на веб-страници CEI-a www.cei.int, Удружења словенских писаца www.drustvopisateljev.si  иВиленица фестивала, www.vilenica.si.
2) Међународни одбор укључујући чланове из Словеније, Италије и Аустрије ће размотрити пријаве достављене поштом најкасније до 30. априла 2018. године
3) Пријаве ће се оцјењивати према сљедећем критерију: 30% (3 бода) за библиографију, 50% (5 бодова) за опис пројекта и 20% (2 бода) за писмо препоруке.
4) Сви кандидати ће бити обавијештени о одлуци одбора до 15. јула 2018. године.
5) Име добитника стипендије ће службено бити објављено на конференцији за новинаре крајем августа, а стипендија ће бити додијељена на свечаном отварању фестивала ,
6) 60 дана по завршетку резиденцијалног боравка, кандидат мора поднијети писани извјештај на енглеском језику (7.200 до 9.000 знакова без размака) поштом или путем имјела Удружењу словенских писаца.
 
Информације:
Питања можете постављати путем имјела или факса, најкасније 14 дана прије истека рока за пријаве:
Slovene Writers’ Association
Друштво словенских писатељев
Мс Нана Вогрин
Томшичева 12
СИ-1000 Љубљана
e-mail: nana.vogrin@vilenica.si  
Факс: 00386 1 42 16430 
Телефон: 00386 1 25 14144
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7404/stipendije-slovenija.jpg