Навигација
ViberX logo

Вебометркис листа: Велики напредак Универзитета у Бањој Луци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Универзитет у Бањој Луци забиљежио је напредак од 1.288 мјеста на најновијој Вебометрикс листи (Webometrics Ranking of World Universities) која је показатељ интернет - видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета.

На поменутој листи Шпанског националног истраживачког савјета која се ажурира два пута годишње, Универзитет у Бањој Луци, у конкуренцији од 24.000 високообразовних институција широм свијета, тренутно заузима 3.546 позицију у свијету и четврту у Босни и Херцеговини.

 Иначе, у јулском издању 2017. године били смо 4.834 у свијету и седми у БиХ.

 Руководство Универзитета је прије више од годину предузело конкретне мјере да се видљивост радова професора са Универзитета региструје и на Вебометрикс листи.

Сви професори са Универзитета своје радове потписују не само са факултетским него и са универзитетским и-мејл адресама. Управо је то допринијело бољој видљивости и помјерању на Вебометрикс листи. У наредном периоду ћемо  још више унаприједити активности, како би заузели још боље мјесто.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети. Први је Харвард, који већ годинама држи ту позицију, одмах послије њега је Универзитет Станфорд, а у стопу их прати Масачусетски технолошки институт (МИТ).

Када су у питању европски универзитети најбоље рангиран је Технички универзитет у Цириху, који се ове године нашао на 27. мјесту.

Више података погледајте овдје.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7331/Ranking_web.jpg