Навигација
ViberX logo

Машински факултет: Зоран Граховац на листи најбољих студената

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Зоран Граховац (23), који је 25. јануара 2018. године десетком одбранио дипломски рад на Машинском факултету Универзитета у Бањој Луци, по свим забиљеженим резултатима један је од најбољих студената у историји овог факултета.

Зоран који је током студија на студијском програму Мехатроника остварио просјек оцјена 9,58, рекао да занимање инжењер машинства нуди перспективу и прилику за успјешну пословну каријеру.

''Машинска струка је данас у изузетној експанији, што је започело прије неколико година када сам се и одлучио за упис на Машински факултет. Данас занимање инжењера машинства нуди перспективу и прилику за успјешну послувну каријеру, што додатно сугерише да је избор био адекватан и добар'', говори он.

Овај млади инжењер машинства, каже да је током цијелог свог образовања показивао афинитете према математици и физици, а што му је и помогло приликом избора занимања.

''Афинитети ка новим технологијама и инжењерсту додатно су утицали на одабир занимања, односно факултета који сам уписао. Било је ту утицаја и од стране родитеља, који су ми у многоме помогли у професионалној оријентацији и савјетима сугерисали одабир будућег занимања, како током уписа у средњу школу, тако и током одабира и уписа факултета'', казао је Зоран који сматра да одабир  занимања сигурно обликује будућност сваког појединца.

Подршка породице и околине

Како каже, током школовања је имао подршку породице и околине, што му је било од велке помоћ.

''Приликом аплицирања за Машински факултет посједовао сам једну дозу страха, али сам јасно желио у том тренутку да постанем студент овог факултета. Разлог томе је што Машински факултет важи за иузетно респектабилну високобразовну институцију и припада оним тежим факултетима'', присјећа се Зоран прирема за упис на студије, након што је завршио Техничку школу у Бањој Луци.

Он каже да је вриједно радио и учио  би остварио добар резултат на пријемном,  а што ми је и пошло за руком.

 ''Постигнут резултат на пријемном је био међу најбољим у генерацији, што ме је додатно мотивисало за даљи рад и учење. Била је то снажна потврда да сам одабрао исправно. Мотивација и подршка је стизала од породице, али и пријатеља што је створило веома добру основу за почетак студија и прве испите који су надолазили'', присјетио се Зоран како су почели његови студентски дани.

Када је ријеч о испитима које је полагао током студија, каже да не може да издвоји најтежи.

''Сви испити су носили одређену тежину, наравно да је за одређене испите било потребно нешто више времена, али сам увијек покушавао и успјевао да у сваком предмету пронађем интересовање и занимљивост, што ме је додатно мотивисало да учим '', говори Граховац .

С друге стране Граховац с поносом истиче да Машински факултет посједује најмодерније опремљене лабораторије које се користе у настави.

''Захвалан сам свим професорима и асистентима који су ми својим радом преносили знање и учили новим вјештинама, али ме и врло често мотивисали за више'', испричао нам је овај млади човјек.

Планови за будућност

Зоран каже да прилика за презентовање талента, марљивости и знања дефинитвно долази у наредном периоду.

Када је ријеч о даљим плановима, он каже да наставља своје усавршавање, кроз  упис на други циклус студија, али и практичном раду.

''У наредном периоду ћу се опредијелити да ли студије на другом циклусу наставити на Машиснком факултету у Бањој Луци или на универзитетима у иностраству. Мислим да је важно за све младе људе да путују, учествују на студентским размјенама и похађају студије на иностраним универзитетима, како би стекли једну ширу слику и искусили и друге системе образовања'', нагласио је.

Сматра да је  неопходно  стицање квалитетног знања кроз формално образовање, али и кроз рад у пракси.

''Волио бих у наредном периоду искусити студирање и рад у иностранству, али и кроз одређен период вратити се у нашу Републику и стечено знање и искуство покушати имплементирати у нашем образовном систему и друштву'', испричао нам је овај успјешни дипломац и активиста.

Пуна полица награда

За Зорана Граховца свакако треба нагласити и да је  више пута проглашаван је за студента генерације на Машинском факултету, а нашао се и међу најбољим на Универзитету у Бањој Луци. 

Зоран је током студија био активан члан студентских организација, а његове полице красе и бројне награде које је освајао на такмичењима. Као  најдражу Зоран је издвојио сребрну медаљу са 57. окупљања студената машинства гдје су учествовали студенти са 15 факултета из региона.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7333/Zoran_Grahovac__F.J__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7333/zoran-grahovac1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7333/zoran-grahovac.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7333/Zoran_Grahovac__F.J__1_.jpg