Навигација
ViberX logo

На Универзитету у Бањој Луци одржана промоција програма ERASMUS+

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Промоција програма Европске уније за образовање под називом „Erasmus+“ представљена је академској заједници Босне и Херцеговине 09.11.2017. године на Универзитету у Бањој Луци. Промоцији је присуствовало преко 90 учесника, студенти и особље високошколских установа из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, представници надлежних образовних и других власти, агенција и институција које се баве питањима из области образовања, представници пословног окружења и Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Активности програма које су доступне високошколским и другим установама у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине представили су Суад Мухибић, директор Erasmus+ канцеларије у Босни и Херцеговини, Марија Филиповић-Ожеговић, директор Erasmus+ канцеларије у Србији и Ивана Живадиновић, сарадник у Erasmus+ канцеларији у Србији.

Објашњене су основне карактеристике и активности програма које се односе на заједничке мастер дипломе, међународну кредитну размјену и изградњу капацитета у високом образовању, као и компонента Жан Моне (Jean Monnet). Такође, објашњен је начин подношења пријава пројеката, те указано на процедуралне захтјеве које треба поштовати том приликом, те су представљене и објашњене измјене у односу на претходне пројектне позиве. 

Проф. др Пакеза Дркенда, Пољопривредно-прехрамбени факултет Универзитета у Сарајеву, пренијела је искуство њиховог факултета о припреми пројектног приједлога, који је одобрен у посљедњем пројектном позиву.

Други дио Инфо дана био је посвећене компоненти међународна кредитна размјена Erasmus+ програма. Представници канцеларија за међународну сарадњу: Аднан Рахимић, Универзитет у Сарајеву, Марија Накић, Универзитет у Мостару и Јелена Рожић, Универзитет у Бањој Луци публици су представили како је организована и на који начин се реализује међународна кредитна размјена. Након тога студенти који су били на размјени пренијели су своје искуство са размјене и мотивисали и инспирисали друге студенте да се пријаве и искористе вишестурке предности које студентска размјена доноси.

Студенти који су одржали презентације су: Данка Стојановић, Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци, Маја Диљкан, Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци, Никола Ксавиереф, Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву и Тонина Ибруљ, Филозофски факултет Универзитета у Мостару.

Информативни дан Erasmus+ програма за Босну и Херецеговину поздравили су проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци, Александра Вагнер (Alexandra Wagner), шеф канцеларије у Бањој Луци, Делегације ЕУ у БиХ и Аднан Хусић, помоћник Министра цивилних послова БиХ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7091/IMG_8842.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7091/IMG_8846.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7091/IMG_8847.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7091/IMG_8854.JPG