Навигација
ViberX logo

Студент Шумарског факултета УНИБЛ Рајко Кецман освојио прво мјесто на такмичењу за најбољи пословни план

Приче за примјер

Студент Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци  Рајко Кецман освојио је прво мјесто на такмичењу за најбољи пословни  план одржаном у организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа (РАРС).

Поменуто такмичење организовано је у склопу радионице „Тестирање пословне идеје предузетника - израда пословног плана“ намијењене студентима до навршених 30 година који желе савладати процес пословног планирања, као и структуру и садржај пословног плана.

Поред Рајка Кецмана, иначе  апсолвента Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, на радионицу су са овог факултета учешће узели и студенти Никола Пећанац и Срђан Шкорић.

Основни циљ радионице је био подстицање омладинског предузетништва у Републици Српској, и то кроз стицање знања из области предузетништва и обуку кандидата за израду што квалитетнијег пословног плана. Учесници су имали задатак да по завршетку радионице која је одржана у марту напишу властите верзије бизнис плана на слободну тему, те исте доставе Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа. Почетком маја формирана је стручна Комисија од стране РАРС-а која је детаљним увидом, бодовањем и оцјењивањем пристиглих бизнис планова одредила побједнике.

Рајко Кецман је поменуто прво мјесто освојио са пословним планом под називом „Подизање плантажа лијеске“ док је друго мјесто припало Татјани Курузовић са Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, а треће Јелици Растока, са истог факултета.

Награђени учесници радионице „Тестирање пословне идеје предузетника – израда пословног плана“, накнадно ће потписати уговоре са РАРС-ом, те ће им бити уручене награде  које подразумијевају добијање новчаних средстава за реализацију и покретање пословне активности дефинисане бизнис планом.

Када је ријеч о побједничкој идеји студента Рајка Кецмана, треба нагасити чињеницу да се у Босни и Херцеговини недовољно значаја придаје подизању плантажа језгровитог воћа, гдје спада и лијеска (Corylus avellana L.). У Босни и Херцеговини се потребе за љешником задовољавају из увоза, а домаћа производња износи тек 5 – 7 % потребних количина. Рационалним коришћењем расположивог земљишног потенцијала (са фокусирањем и на напуштена пољопривредна земљишта), у великој мјери би се утицало на смањење увоза. Уколико би се то посматрало са привредног аспекта, при повољним еколошким условима и са релативно скромним економским улагањима у односу на друге врсте воћака, лијеска даје добре приносе а тиме и велику рентабилност.

Предузетнички пројекат Рајка Кецмана резултираће покретањем производног предузећа „Hazel – nut Plantage“, С.П, чија је основна дјелатност производња плода лијеске, а биће лоцирано у селу Смољана, општина Босански Петровац.

Поред реализације предузетничке идеје и остваривања профита, неки од специфичних циљева овог пројекта су и:  повећање количине домаће производње плода љешника и смањење увоза, повећање апсорпције CO2 , проширење производне површине у наредном производном циклусу, као и отварање нових радних мјеста.

Награда која је припала студенту Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, поред материјалне вриједности, има и додатни значај, који лежи у чињеници да се предано и напорно ради на образовању и усавршавању студената Шумарског факултета на пољу економије и предузетништва, што свакако ствара добре претпоставке како за персонални развој студената, тако и за одрживи развој шумарства Републике Српске. 

 

Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6715/sumarski_fakultet.jpg