Навигација
ViberX logo

Симулација суђења пред Европским судом за људска права на Правном факултету

Опште

Симулацијом суђења пред Европским судом за људска права завршен је двосеместрални рад Клинике за људска права на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци. Тим поводом, пред почетак симулације суђења одржана је пригодна свечаност којој су поред бројних студената, наставника и сарадника нашег Факултета присуствовали и представник Савјета Европе Катарина Недељковић из Одјељења за извршавање пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру, шеф Одјељења за владавину права Мисије ОЕБС-а  у Босни и Херцеговини Франческо Десантис, и посматрач судских поступака при Мисији ОЕБС-а у БиХ Душанка Секулић

У име домаћина бројним гостима и учесницима овогодишње симулације суђења пред Европским судом за људска права обратила се продекан за научно-истраживачки рад Правног факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Љиљана Мијовић. Она је подсјетила да већ трећу годину заредом уз помоћ Савјета Европе Правни факултет организује Клинику за људска права. Похвалила је и студенте који су два семестра, углавном, викендом рано устајали  да би учествовали у раду Клинике за људска права. Нагласила је такође да и наредних година очекује помоћ и сарадњу Савјета Европе и Мисије ОЕБС-а у организовању рада Клинике за људска права на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци јер међу студентима влада велики интерес за овај облик практичног образовања.

„Учеснике Клинике за људска права очекује још и одлазак на Љетњу школу људских права која ће се одржати у Требињу и на којој ће учествовати и неки други факултети. И ту ће бити организовано такмичење студената у симулацији суђења. Иначе учесници  Клинике за  људска права највише се радују симулацији суђења јер је то прилика да покажу шта су научили“, истакла  је поред осталог професорица Љиљана Мијовић.

Пригодним ријечима учеснике овогодишње симулације суђења поздравио је и Франческо Десантис, шеф Одјељења за владавину права у Мисији ОЕБС-а у БиХ, и Катарина Недељковић, представник Савјета Европе. Асистент на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци Игор Поповић више је говорио о раду Клинике за људска права. Нагласио је да су поред њега предавачи на Клиници били и  Николина Бајић, Тања Дундић, и Оливера Шево а ментор је проф. др Љиљана Мијовић.

Иначе на овогодишњем такмичењу студената Правног факултета у симулираном суђењу пред Европским судом за људска права учествовала су четири тима студената. По два тима представљала су апликанта, а друга два тима заступала су тужену државу. Судско вијеће на овом симулираном суђењу у саставу проф. др Љиљана Мијовић, Катарина Недељковић и Франческо Десантис имали су тежак задатак. Ипак, једногласно су одлучили да је  побједник овогодишњег такмичења у симулацији суђења четврти тим студената који је у другом суђењу заступао Владу тужене државе. У побједничкој екипи такмичили су се студенти Катарина Павлишин, Анђела Иванковић, Марија Деретић, Невена Бојанић, Анђела Ела Лазић и Никола Леро. Побједничка признања и скромне поклоне уручио им је шеф Одјељења за владавину права Мисије ОЕБС-а у БиХ Франческо Десантис.

На крају симулације суђења Катарина Недељковић је свим учесницима такмичења уручила цертификате Савјета Европе.

Прави факултет Универзитета у Бањој Луци

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1479.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1451.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1439.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1405.JPG