Навигација
ViberX logo

Одржана конференција о изазовима научноистраживачког рада у друштвеним наука на универзитетима Западног Балкана

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

На Универзитету у Бањој Луци, 7.марта 2017. године је одржана конференција „Изазови научно-истраживачког рада у области друштвених наука на универзитетима земаља Западног Балкана“. 

Конференција је окупила  истакнуте академске раднике, представнике надлежних министарстава и других институција и организација из БиХ, Србије и Хрватске у намјери да се идентификују узроци лошег стања у домену научноистраживачког рада у друштвеним наукама у БиХ и региону  и могући приступи за унапређење стања у овој области. 

Наиме, како је констатовано на Конференцији, услови за научноистраживачки рад у земљама Западног Балкана крајње су неповољни. Ниво улагања у истраживања је низак, а научно-наставно особље на универзитетима преоптерећено је наставним обавезама и нема времена за бављење научно-истраживачким радом.  Посљедица таквог стања је уопштено мали број научно-истраживачких пројеката, скроман број стручних радова објављених у међународним референтним часописима, те недовољно учешће истраживача и институција у међународним пројектима и мрежама.

Упркос неповољном контексту за развој научно-истраживачког рада у БиХ постоје одређене могућности и начини да се наука знатно интензивније развија које и појединци и институције могу да користе, закључено ј е на конференцији.

Препорука је увођење постепених и јасно одређених промјена с циљем подизања квалитета научног учинка, развоја објективног вредновања и подстицање сарадње на разним нивоима, нарочито у сегменту међународне сарадње. Реални начини премошћавања ограничења у којима се налазе наставници су путем умрежавања у различите мреже, COST акције, програме размјене попут Erasmus+, учешће у мултидисциплинарним међународним конференцијама.

Рјешења се морају тражити системски, на државном/ентитетском/институционалном нивоу почев од надлежних институција и органа као што су надлежна министарства, преко стратешких докумената чији су основни циљеви подршка међународно препознатом научноистраживачком раду, законских и подзаконских аката, па до креирања фондова који ће служити у сврху подстицаја научно-истраживачког рада и оштријих критеријума за изборе у академска звања.  Посебну пажњу треба посветити стварању центара изврсности, а нарочито начина подстицаја младих истраживача кроз постдипломско усавршавање и независно истраживање. Истраживање и то истраживање на универзитету треба да буде окосница развоја друштва и главни покретач привредног развоја што показују бројни примјери универзитета развијених земаља Европе, али и САД и др.  Коначно, на универзитетима земаља Западног Балкана постоји критична маса истраживача која може одговорити изазовима научно-истраживачког рада у области друштвених наука, али за постизање постављеног циља потребно је подизање љествице критеријума, системски и стратешки приступ укључивање у европски истраживачки простор, наведено је у закључцима конференције.

Конференцију је организовала  локална канцеларија  за координацију Регионалног програма за промоцију истраживања (Regional Research Promotion Programme - RRPP) за Босну и Херцеговину у сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци. 

Подршку раду конференције дали су и ректор проф. др Милан Матаруга и проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу проф. др Биљана Антуновић, који су поздравили напоре да се понуде рјешења за превазилажење проблема   у домену  научноистраживачког рада у  друштвеним  наука, наглашавајући да је  то важно како за  Универзитет у Бањој Луци, тако и за науку и високо образовање у Републици Српској и Босни и Херцеговини у цјелини. 

У име организатора, учесницима су се захвалити и Џенана Хрловић локална координаторка RRPP програма за БиХ и Санела Адемовић кородинаторка за пројекете културе и образовања и економска свајетница у Амбасади Швајцарске у БиХ.

RRPP програмом координира и управља Међуфакултетски институт за централну и источну Европу (IICEE) при Универзитету у Фрибургу (Швајцарска), а  у потпуности је финансиран од стране Швајцарске агенција за развој и сарадњу (SDC), Федерални одјел за иностране послове.

Више о конференцији можете сазнати на веб-адреси:  http://www.analitika.ba/bs/dogadjaji/konferencija-izazovi-naucno-istrazivackog-rada-u-oblasti-drustvenih-nauka-na 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6280/PRva__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6280/treca__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6280/druga__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6280/cetvrta__1_.JPG