Навигација
ViberX logo

Одржан састанак ректорских колегијума Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

На Универзитету у Бањој Луци 17. 2. 2017. године одржан је заједнички састанак ректорских колегијума Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву.

Састанку је поред најужег руководства два јавна универзитета на челу са ректорима проф. др Миланом Матаругом и проф. др Радославом Грујићем, присуствовао и министар просвјете и културе Дане Малешевић.

Међу бројним темама од заједничког интереса, највише пажње, посвећено је уписној политици, односно дефинисању броја студената чији се упис планира у сљедећој школској години. Након опширне дискусије током које је констатовано да је на дјелу хиперпродукције студијских програма на првом циклусу, којих је у Републици Српској тренутно више од 300, закључено је да се не би требало ићи са увођењем нових студијских програма, осим ако то није на инсистирање и изричит захтјев привреде Републике Српске, те да треба размишљати и о варијанти да се на поједине студијске програме у наредној школској године не уписују студенти.

Учесници састанка су се сложили да би коначном дефинисању уписне политике за наредну годину, требала претходити опсежна анализа потражње за појединим кадровима и оправданости уписа на свим лиценцираним студијским програмима, те евентуално организовање округлог стола уз учешће представника универзитета у окружењу, након чега би крајем марта требао услиједити поновни заједнички састанак руководстава два јавна универзитета у Српској и ресорног министарства.

На састанку је разговарано и о повлачењу из процедуре Приједлога закона о високом образовању, те је у вези са тим констатовано да је неопходно што прије формирати експертску радну групу која би, уз уважавање оног што је било добро у ранијем предлогу, интензивно радила на усаглашавању ставова, те понудила ново рјешењу које би за шест мјесеци било спремно за враћање у процедуру.

На дневном реду заједничког састанка било је и финансирање јавних универзитета. Разговарано је о новим моделима за стицање већих властитих прихода Универзитета, прије свега кроз унапређење научно-истраживачког рада и трансфер знања на релацији универзитет - привреда; о школарини; као и о неопходности ревидирања постојећег Правилника о стандардима и нормативима за финансирање јавних високошколских установа.

Такође, дискутовано и о лиценцирању високошколских установа у Републици Српској, односно измјени уредбе којом су дефинисани услови за оснивање и почетак рада високошколских установа, као и за лиценцирање студијских програма; о сарадњи два јавна универзитета, о међусобној размјени професора и низ других питања од заједничког интереса.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6220/IMG_5923.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6220/IMG_5936.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6220/IMG_5931.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6220/PRVA__1_.JPG