Навигација
ViberX logo

Конференција о изазовима научно-истраживачког рада у области друштвених наука

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Локална канцеларија  за координацију Регионалног програма за промоцију истраживања (Regional Research Promotion Programme - RRPP) за Босну и Херцеговину у сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци, 7. марта 2017. године,  организује конференцију Изазови научно-истраживачког рада у области друштвених наука на универзитетима земаља Западног Балкана.

Конференција ће бити одржана у Ректорат Универзитета у Бањој Луци (сала бр. 8), с почетком у 9. 00 часова.

Научно-истраживачки рад у земљама Западног Балкана карактерише низак ниво улагања у истраживања, преоптерећеност научно-наставног особља наставом, недостатак расположивог времена за бављење научно-истраживачким радом и низак ниво системске подршке за истраживачки ангажман. Све то за резултат има мали број научно-истраживачких пројеката, низак ниво објављених стручних радова у међународним референтним часописима, те ниску препознатљивост истраживача и институција у међународној и европској истраживачкој заједници.

Покренуте измјене закона о високом образовању на појединим административним нивоима у БиХ предвиђају пооштравање критерија за избор у академска звања, чиме би се директно утицало на перцепцију квалитета научно-истраживачког кадра, те посредно и институција у којима раде. С друге стране, овим се измјенама у други план ставља контекст у коме се тај рад одвија. Наиме, наставно-научно особље је оптерећено наставним активностима, што се рефлектује и кроз политике плата на универзитетима које често предвиђају накнаде само за рад у настави. Истовремено научни аспект позиције, односно бављење истраживањима, још увијек је спорадично и углавном препуштено индивидуалном ентузијазму и аспирацијама.

Циљ конференције је да покуша сагледати проблеме и идентификовати потенцијална рјешења за превазилажење очигледног јаза између услова за научно-истраживачки рад са једне и формалних захтјева за промоцију у наставно-научна звања са друге стране, на универзитетима у БиХ и региону. 

Конференција ће окупити истакнуте академске раднике представнике надлежних министарстава и других институција и организација које дјелују у овој области, како би се размјенила искуства и исцртали могући правци адресирања наведених проблема.

Број учесника је ограничен, те вас молимо да своје учешће потврдите на имејл: dzenana.hrlovic@analitika.ba, или на број телефона 033 251 080, најкасније до 02. марта 2017.
За ограничен број учесника који долазе изван Бања Луке обезбијеђени су путни трошкови. Уколико је потребно покрити трошкове вашег путовања, молимо вас да то назначите приликом пријаве.

За више детаља погледајте програм конференције.

Овај догађај организује се уз подршку Регионалног програма за промоцију истраживања на Западном Балкану (РРПП). РРПП програмом координира и управља Међуфакултетски институт за централну и источну Европу (IICEE) при Универзитету у Фрибургу (Швајцарска). Центар за друштвена истраживања Аналитика је Локална канцеларија за координацију РРПП-а у Босни и Херцеговини. Програм у потпуности финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC), Федерални одјел за иностране послове.

Програм догађаја

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6234/uni-1.jpg