Навигација
ViberX logo

Свечаном академијом обиљежена 41 година Универзитета у Бањој Луци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академијом одржаном 7. новембра у Народном позоришту Републике Српске, Универзитет у Бањој Луци обиљежио је 41 годину постојања и успјешног рада.

Свечаности су, између осталих, присуствовали: предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади РС, представници законодавне власти, градоначелник Града Бања Лука Игор Радојичић, чланови Aкадемије наука и умјетности РС на челу са академиком Рајком Кузмановићем, ректори и проректори бројних универзитета са којима Универзитет у Бањој Луци сарађује, као и декани и професори нашег Универзитета.

У име Универзитета добродошлицу присутнима пожелио је ректор проф. др Милан Матаруга, те истакао да Универзитет има искуство и традицију у сфери високог образовања вриједну поштовања. Наглашавајући да Универзитет од свог оснивања 1975. године несебично преноси и шири постојећа и развија нова знања, доприносећи на тај начин интелектуалном и сваком другом напретку друштва и заједнице, ректор је подсјетио да је за то вријеме наша високошколска институција изњедрила више од 31 хиљаде дипломираних студената од којих су данас многи на истакнутим позицијама политичких, образовних и културних институција, те домаћих и страних компанија гдје биљеже изузетне резултате и истовремено представљају наш Универзитет у најбољем свјетлу.

Говорећи о ономе што је на Универзитету урађено у протеклих годину дана, ректор је подсјетио да су успјешно организоване бројне научне конференције, те да су наши научници и истраживачи учествовали и више значајних пројеката у оквиру европских истраживачких програма, док су истовремено студенти биљежили запажене резултате на такмичењима.

„Потписивањем Берлинске декларације Универзитет је постао дио европског простора размјене научних информација, а доношењем и ступањем на снагу Правилника о изгледу, садржини и дигиталном репозиторијуму докторских дисертација сви докторски радови постали су јавно доступни. На овај начин желимо дати шансу нашим младим докторандима да буду препознати по квалитету њихових радова, али у исто вријеме да спријечимо потенцијални плагијаризам“, нагласио је ректор.

Ректор је подсјетио и на неке значајне инвестиције у протеклих годину дана, а једна од њих, која је реализована захваљујући подршци Владе РС, јесте завршетак објекта Четвртог павиљона за смјештај студената што представља значај допринос унапређењу студентског стандарда.

Ослањајући се на премису да су људи најважнији ресурс, на Универзитету се континуирано ради на кадровском јачању, истакао је ректор. „Уз једногласну подршку свих декана, свих чланова Сената и одлуку Управног одбора стекли су се услови да за 17 најбољих студената који ће данас добити Златну значку буде обезбијеђен први посао на Универзитету. Ови млади људи који су завршили први циклус образовања, имаће прилику да током наредних годину дана раде са својим менторима и да већ на првом конкурсу за избор сарадника на њиховом факултету буду препознати и бирани у асистенте“ истакао је ректор.

Ректор је додао да пред Универзитетом и у наредном периоду стоји доста посла, прије свега на унапређењу квалитета сваког студијском програма, те увођењу мултидисциплинарних интернационалних студијских програма „Као институција која образује будуће генерације академских грађана, Универзитет у Бањој Луци има посебну одговорност за развој Републике Српске и промоцију друштва високих моралних вриједности, етичности и толеранције, што је додатни императив у раду руководства, као и свих запослених“, закључио је ректор.

Присутним се потом обратио ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић, те честитао рођендан нашем Универзитету у име Ректорске конфернције РС, Ректорске конференције БиХ, као и заједничке асоцијације универзитета РС и Србије, те осталих присутних ректора. Ректор Грујић је истакао да је са својих 41 годину Универзитет у Бањој Луци постао препознатљив у региону али и шире, те да је довољно зрео да путем интернационализације исписује нове странице у свом развоју. Такође, изразио је спремност у име свих присутних ректора за јачање сарадње са нашим Универзитетом у образовној сфери, истраживачком раду, размјени студената и очувању културних тековина на овим просторима.

У име Владе Републике Српске присутне је поздравила предсједница Жељка Цвијановић која је нагласила да је током 41 године рада, Универзитет у Бањој Луци био носилац научне мисли и позитивних процеса, генератор знања и напретка Републике Српске, те додала да ће ту улогу без сумње имати и у будућности.

„Податак да је на Бањалучком универзитету до сада дипломе основних и мастер студија, магистара и доктора наука стекло више од 34.000 студената, говори не само да је иза овог универзитета 41 година успјешног рада, већ и да представља један од стубова развоја и снаге Републике Српске“, истакла је премијерка Жељка Цвијановић, те додала да је Влада Републике Српске претходних година, упркос свим изазовима са којима се сусреће, непрестано улагала у високо образовање.

"У протеклих десет година Влада Републике Српске је по различитим основама из Развојног програма и буџета Републике, те путем кредитних средстава у развој и унапређење високог образовања уложила више од 100 милиона КМ. Средства су између осталог, улагана у изградњу и санацију факултета, савремених студентски домови, проширење и опремање постојећих капацитета, те модернизацију високошколског система", рекла је премијерка. 

Она је напоменула да је рад Владе усмјерен на економски раст и креирање нових радних мјеста, а да се посебна пажња посвећује увезивању привреде, универзитета и научноистраживачких организација, те запошљавању студената. „Ипак још није довољно постигнуто на увезивању образовања са потребама тржишта рада. То нешто што се мора мијењати и што је заједнички задатак Владе и универзитета“, поручила је предсједница Владе РС.

У настaвку Свечане академије додијељене су награде и признања за посебан допринос развоју нашег Универзитета у протеклом периоду.

Повеља Универзитета у Бањој Луци ове је године додијељена редовном професору Електротехничког факултета проф. др Милораду Божићу за изузетан допринос у развоју Универзитета и унапређењу његовог угледа у земљи и иностранству.

Добитник овогодишње Плакете Универзитета у Бањој Луци за дугогодишњи успјешан рад, као и за запажене успјехе у наставном и научноистраживачком раду је др Живојин Ерић, професор у пензији нашег Природно-математичког факултета.

У знак признања за допринос у развоју науке и наставног процеса на Универзитету у Бањој Луци, на свечаности су додијељене повеље професор емеритус: проф. др Надежди Ћалић, проф. др Драги Бранковићу и проф. др Ненаду Кецмановићу.

Такође, награђени су и најбољи дипломирани студенти Универзитета у Бањој Луци у академској 2015/2016 години. Овогодишњи добитници Златне значке са ликом Николе Тесле су: Лидија Бојиновић (просјек 9,88; Академија умјетности) Слободан Пеулић (просјек 9,21; Архитектонско-грађевинско- геодетски факултет); Бојан Кресојевић (просјек 9,97; Економски факултет); Миломир Бабић (просјек 9,38; Електротехнички факултет); Угљеша Станковић (просјек 8,00;Машински факултет); Нина Вукичевић (просјек 9,89; Медицински факултет); Сара Поповић (просјек 9,77; Пољопривредни факултет); Тања Дундић (просјек 8,91; Правни факултет); Бојана Лукајић (просјек 9,65; Природно-математички факултет); Душко Торбица (просјек 9,27; Рударски факултет); Николина Макивић (просјек 10; Технолошки факултет); Тања Рачић (просјек 9,38; Факултет физичког васпитања и спорта); Душан Кондић (просјек 9,51; Факултет политичких наука); Борис Рујевић (просјек 10; Филозофски факултет); Сара Рондаш (просјек 9,98; Филолошки факултет); Милан Стојановић (просјек 8,58;Шумарски факултет) и Зоран Мартић (просјек 8,95; Висока школа унутрашњих послова).

Свечаност обиљежавања 41. рођендана Универзитета у Бањој Луци, употпунили су запослени и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, одличним вокалним и инструменталним наступима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5887/large_Prva.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4612.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4633.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4647.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4636.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4663.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4629.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4609.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4602.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4594.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4616.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5887/large_IMG_4556.JPG