Навигација
ViberX logo

VI-SEEM: Седми у низу истраживачки пројекат ЕУ у којем учествује Електротехнички факултет УНИБЛ

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци улази ових дана у другу годину учешћа у пројекту VI-SEEM (VRE for Regional Interdisciplinary Communities in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean), седмом у низу исраживачком пројекту у склопу  оквирних истраживачких програма Европске уније (раније FP, сада Програм Хоризонт 2020), које је ЕТФ УНБЛ реализовао у протеклих 11 година.

Ријеч је о пројекту који има за циљ креирање јединственог виртуелног истраживачког окружења (Virtual Research Environment-VRE) у Југоисточној Европи и источном Медитерану (Southeast Europe and the Eastern Mediterranean -SЕЕМ), у сврху омогућавања интердисциплинарне регионалне сарадње  у области бионаука, климатологије и дигиталог културног наслијеђа.

Пројекат траје 36 мјесеци, а осим  Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци, као представник за БиХ,  партнери су универзитети, истраживачке мреже и институти из још 14 земаља (Грчке, Кипра, Бугарске, Србије, Мађарске,  Румуније, Албаније, БЈР Македоније, Црне Горе, Молдавије, Арменије, Грузије, Египта, Израела и Јордана .

Поменути пројекат испред ЕТФ-а Универзитета у Бањој Луци води проф. др Милорад Божић, а у тиму су: мр Михајло Савић, др Владимир Рисојевић и Огњен Чалић. Будући да је у оквиру VI-SEEM пројекта ЕТФ задужен за област  дигиталне културне баштине у БиХ (Digital Cultural Heritage), односно за све оно што је везано за њену дигитализацију, претраживање база података, представљање тих података и слично,  Факултет сарађује са институцијама из те области  као што су Музеј Републике Српске и Удружење археолога РС.

Управо ових дана, како појашњава мр Савић, у процесу је тестирање апликација за аутоматско препознавање и класификацију слика добијених снимањем помоћу беспилотне летјелице, те 3Д скенирање археолошких артефаката. Претходно је, скоро годину дана, рађена  апликација за  класификацију терена која је омогућила да рачунар препозна о којој врсти терена је ријеч (шума, урбана средина, архелошко налазиште...), док се 3Д скенирањем артефаката, примјера ради, омогућава квалитетнији рад на анализи дигитализованих археолошких артефаката, те једноставније дијељење и презентовање информација  са другим заинтересованим  странама.

Податак да је VI-SEEM седми пројекат Европске уније у задњих 11 година у којем је  ЕТФ УНБЛ партнер, најбољи је показатељ са каквим успјехом то ради. За ову позицију Факултет се изборио јер се, одмах по укључивању у први пројекта 2005. године, показао као кредибилан, квалитетан  и поуздан партнер, а све захваљујући озбиљности, техничким капацитетима, али прије свега квалитету, одговорности и стручности властитог кадра.

Резултат учешћа Електротехничког факултета у  том првом пројекту (SEE-GRID -South East European Grid-enabled eInfrastructure Development), био је креирање првог рачунарског кластера, а у оквиру два наредна  пројекта (SEE FIRE и SEEREN2), дефинисана је иницијална топологија  оптичких телекомуникација будуће академске мреже у БиХ, односно  инфраструктуре која данас чини САРНЕТ- академску мрежу преко које и наш универзитет излази на интернет. 

Након успјешне реализације првих повјерених задатака, Електротехнички факултет је врло брзо, од неформалног учесника пројекта, постао формални, а од 2006. и координатор за БиХ у пројектима који су долазили један за другим, а захваљујући одговорности, поузданости, стручност и великом уложеном труду данас ЕТФ има  репутацију озбиљног и кредибилног партнера у пројектима ЕУ.

Осим евидентног практичног научно-истраживачког доприноса који надилази оквире Факултета и Универзитета, бројних научних радова објављени у еминентним међународним часописима, те серије магистарских радова и доктората насталих као резултат кориштења опреме и рада у оквиру ових пројеката, производ пројеката јесте и велика количина техничке документације. Примјера ради , кроз SEE FIRE пројекат (South-East Europe Fibre Infrastructure for Research and Education), генерисан је документ који је годинама служио у цијелој Југоисточној Европи као књига која објашњава како направити академску мрежу, истичу на Електротехничком факултету.

С друге стране, учествујући у овим пројектима, асистенти, наставници и сарадници ЕТФ-а професионално се усавршавају, те долазе у контакт са истраживачима и научницима свјетског гласа, а учити од најбољих  изузетно је  драгоцјено искуство, кажу на овом факултету.

Корист од пројеката које реализује ЕТФ имају и појединци и институције изван Факултета, будући да у оквиру сваког од њих стручњаци са ЕТФ-а обучавају крајње кориснике како да користе и примјењују модерну технологију. Исто тако, кроз пројекте је ЕТФ омогућио својим  корисницима који имају потребу за приступ суперрачунарским ресурсима који не постоје у Босни и Херцеговини, да врше комплексне рачунарске симулације потпуно бесплатно.

Више детаља о главним ефектима и врстама пројеката у оквиру истраживачких програма (FP и Хоризонт 2020) у којима  је Електротехнички факултету Универзитета у Бањој Луци учествовао као партнер, можете пронаћи у прилогу.


Пројекти

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5838/___________.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5838/__________________________________________.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5838/10280138__1_.JPG