Навигација
ViberX logo

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У организација Министарства просвјете и културе Републике Српске, 24.06. 2016. године на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци одржана је јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању. Расправу којој су, између осталих, присуствовали и ректор Универзитета проф. др Милан Матаруга и предсједник Управног одбора проф. др Миле Дмичић, декани, наставници и студенти више факултета, водиле су помоћница министра просвјете за високо образовање гђа. Радмила Пејић и виши стручни сарадник за нормативне и правне послове гђа. Јелена Злојутро.

Током дискусије преовладало је мишљење да Нацрт не нуди рјешења која би водила ка унапређењу високог образовања, те да би његово усвајање у понуђеној форми донијело више штете него користи, док је гро присутних студената, те дио академског особља заступао став да о Нацрту какав је понуђен не треба ни водити јавну расправу.

Осим конкретних приговора на поједине чланове Нацрта, као општа замјерка упућена на адресу Министарства , наведено је то што нису уважавани приједлози за измјене текста закона које су Универзитет и факултети појединачно слали Радној групи задуженој за израду закона о високом образовању, те што покретању процедуре доношења новог закона није претходила детаљна анализа важећег Закона.

Уз подсјећање да је као први делегирани члан поменуте радне групе испред Универзитета у Бањој Луци и сам био у прилици да се повуче из њеног даљег рада због немогућности усаглашавања ставова, односно неуважавања понуђених приједлога измјена и допуна преднацрта закона , ректор проф. др Милан Матаруга је апеловао на Министарство да да више времена за расправу о тако битном документу као што је закон о високом образовању.

Ректор Матаруга је упознао присутне да је и на сједници Проширеног колегијума одржаној 22. јула заузет став да се од надлежних тражи пролонгирање јавних расправа и доношења закона о високом образовању, да је Сенат на јучерашњој сједници потврдио тај став, као и да ће у наредних десетак дана бити одржана тематска сједница деканског колегијума посвећена овом питању.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5475/24-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5475/24-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5475/24-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5475/24-04.jpg