Навигација
ViberX logo

Заједнички састанак руководстава универзитета у Бањој Луци и Новом Саду

Опште

Ректорски колегијум Универзитета  у Новом Саду којег чине ректор проф. др Душан Николић, проректор за наставу проф. др Биљана Абрамовић, проректор за науку и међународну сарадњу проф. др Снежана Смедеревац и проректор за финансије и организацију проф. др Саша Орловић, посјетио је 11.01. 2016. године Универзитет у Бањој Луци. Тим поводом у Ректорату је уприличен заједнички радни састанак којем су осим Ректорског колегијума нашег Универзитета на челу са ректором проф. др Станком Станићем, и предсједника Управног одбора проф. др Миле Дмичића,  присуствовали и декани, односно продекани факултета/Академије и директор Института за генетичке ресурсе. 

На састанку је разговарано како о постојећој  сарадњи два  универзитета, тако и о могућностима њеног проширења и интензивирања,  те се у том смислу могло чути низ конкретних приједлога.

Наглашавајући да није само ријеч о партнерском него и братском универзитету, ректор Станић је подсјетио да сарадња са Универзитетом у Новом Саду датира од дана оснивања Универзитета у Бањој Луцу, те да се она огледа у значајној заступљеност  наставног кадра Универзитета у Новом Саду у наставном процесу на факултетима нашег Универзитат, заједничком учешћу у међународним пројектима и научним конференцијама, размјени студената и бројним другим областима.  

Ректор Универзитета у Новом Саду се сложио да је досадашња сарадња изузетна, те да томе у значајној мјери доприноси чињеница да је ријеч о компатибилним универзитетима на којима се изучавају исте или сродне научне дисциплине. Упркос томе , сматра ректор Николић, има  још довољно простора за унапређење међусобне сарадње, а организовање једног оваквог састанка добар је начин да се идентификују конкретни правци заједничког дјеловања. 

Проректори два универзитета задужени за међународну сарадњу и научноистраживачки рад, подсјетили су да су Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Новом Саду учествовали у значајном броју TEMPUS пројекта као  партнери, те изразили очекивање да ће се та традиција наставити и кроз програм ERASMUS+ . Могућност заједничког дјеловања разматрана је и када је ријеч о Програму ХОРИЗОН Т 2020, тим прије ако се имају у виду уочени проблеми и ограничења приликом аплицирања оба Универзитета за пројекте у оквиру овог програма у претходном периоду.

О изузетно богатој међуфакултетској сарадњи два универзитета на састанку су говорили декани факултета Универзитат у Бањој Луци  који су још једном подсјетили на несебичну дугогодишњу подршку Универзитета у Новом Саду , како приликом оснивања тако и током стасавања овдашњих факултета, која се прије свега огледала, и још се увијек огледа,  у ангажовању наставног кадра Новосадског универзитета и усавршавању овдашњег кадра на овом братском универзитату , али и у бројним другим областима. 

Ипак, констатовано је да простора за унапређење сарадње има у доста области, између осталог и кроз ангажовање предавача по позиву између два универзитата и унапређење настaваног процеса поготово на II и III циклусу, интензивнију  и организованију размјену студената, трансфер занања са универзитета на привреду, издавачку дјелатност, односно објављивање радова наставника са једног универзитета у часописима другог универзитета, заједничко организовање научних конференција, итд. 

Имајући све наведне о увиду, на састанку је договорено да се формално покрене процедура обнављања постојећег међуунуниверзитетског споразума о сарадњи, те да се формира радна група која би до средине фебруара требала припремити годишњи програм рада за 2016. годину, између осталог и на  основу конкретних приједлога за развијање и унапређе заједничке сарадње које ће  доставити факултети, а од којих су се неки могли чути и на данашњем састанаку.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/4929/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4929/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4929/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4929/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4929/5.jpg