Навигација
ViberX logo

Састанак проректора за научно-истраживачки рад са продеканима

Наука и развојУниверзитет у Бањој Луци

У Ректорату Универзитета у Бањој Луци, 11. 11. 2014. године одржан је састанак проректора за научно- истраживачки рад проф. др Милана Матаруге са продеканима за НИР свих организационих јединица Универзитета.

Између осталога, на састанку је разговарано о Европској повељи за истраживаче и Кодексу о запошљавању истраживача. Проректор Матаруга представио је коначну верзију Акционог плана насталог на основу анкете о Повељи и Кодексу која је проведена на Универзитету у Бањој Луци.

Састанак проректора за научно-истраживачки рад са продеканима


Проректор је укратко представио садржај Акционог плана написаног на 40 страница, а будући да није било примједби на предочени документ договорено је да се он упути Сенату Универзитета у Бањој Луци на разматрање. Такође, проректор је изразио очекивање да ће након разматрања овог плана од стране Европске Комисије, Универзитет у Бањој Луци добити лого изврсности до краја године што би ову високошколску институцију сврстало у породицу препознатљивих европских истраживачких институција .

Једна од тема састанка проректора са продеканима за НИР била је уношење података о научним резултатима запослених у Интегрисани информациони систем Универзитета у Бањој Луци, тачније у модулу е-запослени поменутог информационог система.

Током дискусије на ову тему, продекани су износили своја искуства приликом уношења података, као и запажања, примједбе и сугестије, када је ријеч о функционисању самог система. На састанку је констатовано да уношење поменутих података у информациони систем тече доста споро, те да је неопходно активније укључивање и продекана и свих осталих у ову активност, тим прије што је постојање базе података о научним резултатима запослених на Универзитету, те њена видљивост и доступност на веб-сајту Универзитета, од великог значаја за запослене појединачно, али и за Универзитет у цјелини јер је то један од битних параметара приликом вредновања универзитета, између осталог и на Шангајској листи.

Имајући у виду поменути значај уношења података о научним резултатима у информациони систем, договорено је да се до краја седмице усагласи механизам који би обезбјеђивао да уношење података у Интегрисани информациони систем буде обавеза за све запослене, те да се са тим приједлог иде према Сенату.

Током састанка у Ректорату, стручни сарадник за међународне односе Јелена Рожић је присутним предочила основне информације о Erasmus + програму, могућностима које се студентима и професорима нуде кроз овај програма и значају учешћа у Програму.

Састанак проректора за научно-истраживачки рад са продеканима

Такође, она је позвала све присутне да присуствују првом Erasmus + Информативном дану у Босни и Херцеговини који ће се одржати у четвртака 13. Новембра, на Факултету политичких наука са почетком у 09.00 часова.
Једна од тема састанка била је и издавачка дјелатност на Универзитету. Проректор Матаруга је подсјетио присутне да се Универзитет у Бањој Луци ове године први пут самостално представио на 19. сајму књиге одржаном у септембру у Бањој Луци, те да је такође имао запажено представљање своје издавачке дјелатности и на 59. међународном сајму књига у Београду.

Проректор је изразио задовољство цјелокупним представљањем издавачке дјелатности Универзитета на два поменута сајма и позвао продекане да се већ сада укључе у активности на припреми учешћа Универзитета на сајмовима књига у Бањој Луци и Београду идуће године, који ће у оба случај бити јубиларни.

У оквиру ове тачке дневног реда, разговарано је и о активностима и надлежностима Комисије за издавачку дјелатност када је ријеч о издавању универзитетских уџбеника, као и о Приједлогу плана издавачке дјелатности Универзитета. На састанку је истакнуто да организационе јединице које још нису послале своје планове , требају да то учине што прије како би се могао усвојити план издавачке дјелатности на нивоу Универзитета. Усвајање плана издавачке дјелатности на нивоу Универзитета, предуслов је за тражње финансијске подршке издавачкој дјелатности на Универзитету, односно укључивање ове ставке у буџет за наредну годину.

Састанак проректора за научно-истраживачки рад са продеканима

На крају састанка, продекан за научно-истраживачки рад Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањој Луци проф. др Слободан Симовић упознао је присутне да је Факултету, на деветом конгресу Међународне федерације за физичко васпитање – FIEP (Фéдéратион Интернатионале д’Едуцатион Пхyсиqуе), одржаном у Софији у мјесецу октобру, повјерена организација 11. FIEP конгреса који ће се одржати у септембру 2016. године.

Симовић је истако да је, у конкуренцији факултета из Турске и Луксембурга, Факултет физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањој Луци добио могућност да буде домаћин овог изузетно битног конгреса на коме се очекује учешће око 500 ученика из 50 земаља, те да је томе допринијела и чињеница што се 2016. године навршава 150  година откако је Васо Пелагић уврстио физичко васпитање као обавезан предмет у средње школу у Бањој Луци.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3719/nir-sastanak-00.jpg