Навигација
ViberX logo

Одржана конференцијa “Иновације и предузетништво – покретачи развоја и запошљавања”

Наука и развојУниверзитет у Бањој Луци

У организацији Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, 19. септембра 2014. године одржана је прва Међународна научно–стручна конференција „Иновације и предузетништво – покретачи развоја и запошљавања“.


Конференцију која има за циљ да активира кључне актере из научних институција, привреде и надлежних органа у сфери иновативног развоја, предузетништва и запошљавања младих стручних кадрова, у присуству бројних учесника и гостију, отворио је продекан за наставу Економског факултета доц. др Саша Петковић.


„Ријеч је о шестој међународној конференцији коју Економски факултет организује у овој години, што је показатељ да ми не чекамо да се нама приближи реални сектор, већ да се ми приближавамо реалном сектору. Вријеме је да образовање реформишемо и да га прилагодимо тржишту рада. Не видим начин како ће дођи до напретка уколико нема трансфера знања, науке и технологије из сектора високог образовања и академских институција у реални сектор“, истакао је продекан Петковић, захваљујући се присутнима, а посебно учесницима конференције који су дошли са факултета у региону (Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе), са којима Економски факултет у Бањој Луци има закључене споразуме о сарадњи, јер је то „добра прилика да се размијене искуства и да се дође до одређених препорука, односно понуде рјешења у циљу првезилажења економске кризе“.


Испред Универзитета у Бањој Луци присутне је поздравио и пожелио им успјешан рад, проректор за научно-истраживачки рад проф. др Милан Матаруга.
„Иновације и предузетништво већ пар деценија представљају актуелну тему, али о актуелности теме можда најбоље говори податак да је у овој седмици Универзитет у Бањој Луци организовао три скупа на скоро идентичну тему. Такође желим подсјетити да је јуче у Бањој Луци отворен Пословни форум младих који се реализује у оквиру пројекта на коме је Универзитет један од партнера и који су млади насловили онако како њима и доликује - 'Предузетништво у БиХ - Лудост или мудрост?' Слушајући сјајне идеје тих младих људи покушао сам да дам одговор на ово питање и дошао сам до закључка да предузетништво јесте мало лудост, мало мудрост, мало храброст , мало истраживање, али у основи - највише знање“, истакао је проректор подсјећајући на ријечи Стива Џобса који је рекао да „иновативност раздваја лидере од сљедбеника“. „Кроз ову конференцију ја видим да Економски факултет у Бањој Луци постаје лидер“, закључио је проректор.



Биљана Војводић, помоћница министра науке и технологије у Влади РС искористила је прилику да се захвали Економском факултету на избору теме која је веома актуелна и која је већ у свом називу означила иновације и предузетништво као кључне покретаче развоја и запошљавања. „Иновативност је данас јeдини гарант опстанка на тржишту. Предузећа у РС у великој мјери нису у могућности да сама искористе свој иновативни потенцијал и у томе им је потребна подрша научно истраживачке заједнице, локалног и републичког нивоа. У том смислу ова конференција је изузетно значајна. Према подацима Републичког завода за статистику број иновативно активних предузећа у РС креће се негдје од 27 до 29 одсто. Интересантно је да је око 17 одсто предузећа означило недостатак потражње за иновацијама као један од кључних фактора који омета иновативне активности. Тако долазимо до једног другог индикатора, а то је укупна способност привреде да прихвати и искористи иновације. Сматрам да ова конференција може дати значајан допринос како би се иновативне активности предузећа искористиле и развиле на најбољи могући начин“, истакла је госпођа Војводић.



Томас Ројас, директор економског одјељења USAID у БиХ, подсјетио је да је ова америчка агенција у БиХ присутна већ скоро 20 година и да је за то вријеме уложила скоро 1,5 милијарди долара у разне секторе. „Тренутно дјелујемо у бројним привредним секторима, наставићемо да будемо и даље присутни и да подржавамо прије свега иновативне идеје, јер су оне изузетно значајне за економију сваке земље. У Сједињеним Америчким Државама иновације и предузетништво су уско повезани са образовним институцијама и то је нешто што представља покретачку снагу америчке економије. Да нема те везе и тог трансфера знања не бисмо били тако јака нација каква јесмо данас.“, истако је Ројас, додадајући да је ово примјер који би требали слиједити и други.



Отварајући радни дио конференције, проф. др Никола Вукмировић је истакао да она има један јако важан циљ - а то је да понуди нека конкретна рјешења и препоруке надлежним у циљу бржег привредног опоравка и оснаживања привредних могућности у новонасталим условима, послије скорашњих катастрофалних поплава.
„Не треба заборавити да предузетници увијек неприлику посматрају као прилику. Све велике ствари су настале у кризним периодима, на крају ратова и послије великих катаклизми. Ни универзитети не би смјели заборавити да морају дати свој допринос у овом периоду кризе. Ова конференција је доказ да ми то нисмо заборавили“, закључио је проф. Вукмировић, координатор Конференције.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3580/peta5.jpg