Навигација
ViberX logo

Отворен Институт спорта

Наука и развојУниверзитет у Бањој Луци

На Факултету физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањој Луци, у уторак, 24. децембра 2013. године, отворен је Инситут спорта. Инстит су званично отворили, министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић, министар просвјете и културе Горан Мутабџија, ректор Универзитета у Бањој Луци Станко Станић и декан Факултета физичког васпитања и спорта Симо Вуковић.

Министри Нада Тешановић и Горан Мутабџија, ректор проф. др Станко Станић и декан Факултета физичког васпитања и спорта

Напомињући да ће Институт бити у функцији развоја спорта у Републици Српској декан Вуковић је нагласио да је 38 доктора наука који су ангажовани на Факултету гаранција да ће овај институт успјешно радити, те је захвалио ресорним министарствима на несебичној подршци у његовом покретању.

Проректор проф. др Милан Матаруга

Ректор Универзитета Станко Станић је у свом обраћању присутнима истакао да очекује да Институт буде кућа спорта у којој ће се стварати услови да се реализује стара животна максима -у здравом тијелу здрав дух : „ Такође, ово је кућа у којој ће студенти овог Факултета кроз истраживачке пројекте доказивати своје вриједности. С друге стране, ми на Универзитету очекујемо да преко овог Института Факултет докаже да је самоодржива установа, те да ће у њој своје мјесто наћи најбољи студенти Факултета “.



Честитајући отварање Института, министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић је истакла да је њено задовољство што присуствује отварању Инситута спорта тим веће, ако се има у виду да се о његовом оснивању годинама само причало:“Данас се коначно можемо похвалити да су те ријечи претворене у дјело. Ово је велики дан прије свега за наше студенте и све спортисте који су добили прилику да користећи ове садржаје, уз подршку поменутих спортских стручњака са Факултета, развијају своје способности како би нам свима донијели добре спортске резултате“.

Након разгледања простора Института и упознавања са могућностима које он нуди, министри, те представници руководства Универзитета и Факултета су присуствовали пријатељском мечу између кошаркашких репрезентација Републике Српске и Лиге Србије који је одигран у новосаграђеној спортској дворани Факултета физичког васпитања и спорта у Кампусу.
У утакмици одиграној у овиру Кошаркашког сабора, у организацији Кошаркашког савеза Српске, гости из Србије су славили резултатом 85:77, а преко 1000 гледалаца имало је прилику да у полувремену меча ужива у мајсторијама кошаркаша који су се надметали у закуцавању и брзом шутирању тројки.