Навигација
ViberX logo

Стипедндије Града Бања Лука

Стипендије и програмиУниверзитет у Бањој Луци

У складу са Одлуком о додјели стипендија Града Бања Лука ученицима средњих школа и студентима првог циклуса на високошколским установама („Службени гласник Града Бања Лука“, бр.18/10, 14/12 и 11/13) Град додјељује стипендије ученицима средњих школа и студентима првог циклуса на високошколским установама. Постоје три врсте стипендија: стипендије према социјалном статусу, стипендије за дефицитарна занимања и стипендије за успјех у школи, односно студију.
Студенти који конкуришу за стипендију за успјех на студију, могу да остваре право на исту само уколико се не школују за занимање које је утврђено као суфицитарно за ту школску годину. Потребна средстава за стипендирање ученика и студената, висину стипендија, дефицитарна и суфицитарна занимања, утврђује Скупшина Града Бања Лука Одлуком, најкасије до 30.06. текуће године, за наредну школску годину.

За школску 2013/2014. годину, Скупштина Града је донијела Одлуку о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из Буџета Града Бања Лука, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима – за школску 2013/2014. годину („Службени гласник Града Бања Лука“ број 11/13), којом је утврђено: - за наведену школску годину за стипендирање ученика и студената потребна су средства у износу од 1.600.000,00 КМ; висина стипендије према социјалном статусу и стипендије за успјех у школи износи 80,00 КМ за ученике и 130,00 КМ за студенте; висина стипендије за дефицитарна занимања износи 150,00 КМ за ученике и 250,00 КМ за студенте; - дефицитарна занимања/струке за ученике средњих школа су: техничар ентеријера и индустријских производа, техничар за обућу и кожну галантерију, варилац, кројач, обрађивач метала резањем, армирач-бетонирац, зидар, фармер и прерађивач млијека; - дефицитарна занимања/струке за студенте првог циклуса на високошколским установама су: дипломирани дефектолог; дипломирани логопед; професор математике и информатике; дипломирани инжeњер електротехнике (одсјеци - електроенергетски и индустријски системи, електроника и телекомуникације, рачунарство и информатика); дипломирани инжeњер машинства (одсјек - саобраћајно и енергетско машинство); инжeњер технологије за производњу обуће и кожне галантерије; - суфицитарна занимања/струке за студенте првог циклуса на високошколским установама су: дипломирани инжeњер пољопривреде, дипломирани инжeњер архитектуре, дипломирани економиста (сви смјерови), дипломирани економиста-менаџер, дипломирани правник (сви смјерови), професор разредне наставе, професор српског језика, професор енглеског језика, професор физичког васпитања и спорта (сви смјерови), дипломирани географ (професор географије), дипломирани психолог, дипломирани педагог, дипломирани новинар (журналиста), дипломирани социјални радник, дипломирани санитарни инжињер и доктор стоматологије.

Конкурс за додјелу стипендија Града Бања Лука ученицима средњих школа расписује се почетком септембра, а за студенте првог циклуса на вискошколским установама у октобру. Конкурси за додјелу стипендија остају отворени 30 (тридесет) дана, а објављују се у дневном листу „Глас Српске“ и на интернет страници града Бања Лука.

Обрасци за подношење захтјева за стипендију, могу се (након објављивања конкурса) преузети испред пријемне канцеларије у Адмисистративној служби Града (претинац број 64), а налазе се и на интернет страници Града Бања Лука, у категорији СЕРВИСИ.

Град Бања Лука је у школској 2012/2013. години стипендирао 1.018 ученика и 352 студента. Структуру додијељених стипендија можете да видите у документу у прилогу.

Tабеларни приказ резултата конкурса за ученике средњих школа и студенте првог циклуса на високошколским установама у школској 2012/2013. години