Навигација
ViberX logo

Суша у европској "години воде"

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Суша која је ове године погодила и Европу скренула је пажњу на потребу улагања у обнављање и заштиту водених ресурса.

Белгијски принц Филип посећује фабрику за прераду отпадних вода у Хаи Фонгу у Кини, у коју су уложене белгијске инвестиције.

Без воде, јасно, нема живота - у друштву у којем живимо, гдје је довољно одврнути чесму и вода је ту, често заборављамо да је вода ограничен ресурс, који се свуда, па и у Европи, суочава са бројним  пријетњама, попут суше узроковане високим температурама.
Суша ће, заједно са љетом ипак проћи, али друге пријетње су ту - у  ЕУ се сваког дана у води заврше стотине тона отпада, попут  медицинског. Намјерно или не, чињеница је да су ту, у пријеко потребној води. Шта чинити? Радити превентивно, наравно, али шта са већ загадјеном водом?
Велики центар јужно од Берина у Њемачкој, вођен од стране Фередалне агенције за животну средину ради на томе - цијели симулирају  језера и водотоке а циљ је реконструисати екосистем и истражити  утицај свих тих хемикалија на флору и фауну.  
"Медицински препарати су направљени да имају утицај на људе и  животиње, али они такодје могу утицати на животну средину - један  примјер је ендокрини ефекат контрацептивних средстава, какав смо већ забиљежили у природи око нас", наводи професор Адолф Ајзентрегер из Федералне агенције за животну средину.
У Рурском базену, на западу Њемачке, покушавају воду очистити најбоље што може. 
"Након годину дана тестова, достигли смо степен елиминације измедју 50 и 70 посто - у овом тренутку није могуће да учинимо више", каже Маркус Ридел из Службе за заштиту вода.
Превенција остаје најбоља опција - у Њемачкој је покренута озбиљна  кампања која позива људе да неупотребљене лијекове враћају апотекама. Такође, при производњи лијекова је неопходно уврстити и  компоненту њиховог евентуалног утицаја на животну средину. Европа се, чини се, покреће - ова година је проглашена “годином воде”, па и  Европска комисија ужурбано ради на новим, строжијим директивама на  том пољу.

Тако је недавно 15 нових супстанци додано "црној листи" загађивача, гдје су се, по први пут, нашла и три фармацеутска  производа. Зашто? Зато што брига о води није ствар политике већ  преживљавања... Једино питање је: да ли смо на вријеме почели  увиђати значај богатства које тако неразумно трошимо?

Извор: VOA