Навигација
ViberX logo

Кочићева награда Јовану Бабићу, "Змијањче" Ивани Спасојевић

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Добитник овогодишње Кочићеве награде коју додјељује Завичајно друштво "Змијање“ Бањалука је приповједач, публициста и новинар Јован Бабић, а награда "Змијањче“ припала је Ивани Спасојевић, ученици седмог разреда Основне школе "Петар Кочић“- Доњи Бродац код Бијељине.
 

Проглашење добитника Кочићеве награде и награде "Змијањче“ за најбоље дјечије прозно дјело уприличено је у Бронзаном Мајдану код Бањалуке гдје је одржан и књижевни час и отворено 13. ликовно саборовање "Змијање 2012“ на којем учествују сликари из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Говорећи о добитнику овогодишње Кочићеве награде, предсједник жирија Миљко Шиндић рекао је да је Јован Бабић своју новелистичку и романескну прозу писао кочићевским слободарским стилом, а фактографију претварао у приповједну умјетност.

Он је додао да је жири у конкуренцији 22 пријаве, од којих се десет односило на цјелокупно књижевно стваралаштво, а 12 на појединачно дјело објављено у 2011. години, жири једногласно донио одлуку да Кочићева награда ове године припадне Јовану Бабићу.

Бабић је рођен у Црном Лугу код Босанског Грахова 1934. године, школовао се у Дрвару, Бањалуци, Сарајеву и Новом Саду. Мањи дио радног вијека провео је у просвјети, а већи у новинарству. Објавио је десетак књига.

Овогодишњим добитницима Кочићеве награде и награде "Змијањче" честитао је и предсједник Завичајног друштва "Змијање" из Бањалуке Недељко Чубриловић.

Mанифестацијa je одржанa у оквиру програма 47. Кочићевог збора који ће званично бити отворен 19. августа.