Навигација
ViberX logo

Међународни симпозијум о модернизацији образовања наставника у европској перспективи „Modernising Teacher Education in a European Perspective“

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Образовање учитеља и наставника у Европи налази се пред великим изазовима усљед европских интеграцијских процеса, интернационализације и глобализације. То се прије свега односи на нужност структурног усклађивања националних система образовања учитеља и наставника, те на јачање међународне и европске димензије студијских програма.

Међународни центар за европско образовање на универзитетима у Загребу и Münsteru, у оквиру којег 10 универзитета из седам земаља тренутно сарађује на пројекту (TEMPUS IV) „Modernising Teacher Education in a European Perspective“(MOTED), припрема међународни симпозијум истог назива о теми европског образовања учитеља и наставника. Симпозијум ће бити одржан 14. октобра 2011. године на Универзитету у Сарајеву са почетком у 09,00 часова, када ће универзитетски професори и политичари из земаља Западне и Југоисточне Европе расправљати о томе на који се начин образовање учитеља и наставника може европеизирати и тиме реформирати и унаприједити.

Модерацију симпозијума преузела је предсједавајућа Одбора за културу и образовање Европског парламента dr.h.c. Doris Pack.

Национални концепти студија за образовање учитеља и наставника већ дуже вријеме не одговарају захтјевима који се постављају пред уједињену Европу. Којим компетенцијама морају располагати учитељи и наставници који раде у европском окружењу? Постоје ли мултидисциплинарни студијски садржаји које би требало интегрисати у сваки студиј за образовање учитеља и наставника? Коју би улогу Европа требала играти у студијима за образовање учитеља и наставника? Све су то питања на која се до сада у Европи није обраћала већа пажња.

На симпозијуму ће бити представљени први резултати националних студија о актуелном стању у образовању учитеља и наставника, те ће се расправљати о европским перспективама у том подручју. Циљ стручњака је формулисати препоруке за реформу студијских програма за учитеље и наставнике, како би они у што већој мјери одговарали већ унапређеном европском интеграционом процесу.

Програм Међународног симпозијума о модернизацији образовања наставника у европској перспективи „Modernising Teacher Education in a European Perspective“