Навигација
ViberX logo

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ПОТПИСАО «MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM» НА СВЕЧАНОСТИ У БОЛОЊИ 18.09.2008. ГОДИНЕ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште
   УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ПОТПИСАО «MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM» НА СВЕЧАНОСТИ У БОЛОЊИ 18.09.2008. ГОДИНЕ

На свечаној церемонији обиљежавања 20 година Велике повеље универзитета, која је одржана у Болоњи, 18. септембра 2008. године, свој потпис на тај документ ставили су представници Универзитета у Бањој Луци.Пријемом у чланство потписница овог важног документа, Универзитет у Бањој Луци је добио још једну међународну потврду свог потенцијала да се равноправно са осталим европским и свјетским универзитетима укључи у процес реформe високог образовања у годинама које слиједе.

 Magna Charta Universitatum (Велика повеља универзитета) је резултат приједлога који је дошао са Универзитета у Болоњи (најстаријег универзитета у Европи, основаног 1088. године), а упућен другим старијим универзитетима у Европи (Париз I, Луевен, Утрехт, Барцелона), Европској ректорској конференцији и Савјету Европе. Идеја је општеприхваћена, а документ свечано потписан 18. септембра 1988. године од стране ректора који су тог дана у Болоњи присуствовали прослави 900 година болоњског универзитета (388 представника). Више детаља можете пронаћи на www.magna-charta.org.

 Овај документ идентификује карактеристике идеалног универзитета, оне које су се развијале током вијекова као одговор на одређене друштвене потребе (академске слободе и институционална аутономија, недјељивост наставног и научног рада и интернационална природа високог  образовања).

 Циљ Велике повеље универзитета је да промовише највеће вриједности вијековне традиције универзитета и да подстиче јаче везе између европских универзитета.

 Великој повељи универзитета могу приступити и ваневропски универзитети ако је прихватају као инспирацију за своје дјеловање.

 Преко 600 универзитета (јавних и приватних) широм свијета потписало је Велику повељу универзитета.

 Из нашег непосредног окружења то су учинили универзитети из Љубљане и Марибора,  из Загреба, Осијека и Ријеке, Универзитет «Свети Ћирило и Методије» из Скопља, универзитети из Ниша, Крагујевца, Новог Сада, Универзитет у Београду, те Универзитет за уметност у Београду.