Навигација
ViberX logo

Универзитет у Бањалуци: Станко Станић поново ректор

КонкурсиУниверзитет у Бањој Луци
Досадашњи ректор бањалучког Универзитета Станко Станић данас је једногласно изабран по други пут на ову функцију.

Станић је изјавио Срни да је за њега на данашњој сједници Сената у Бањалуци гласало 20 чланова и два у одсуству.

"Сенат, којег чине професори и студенти Универзитета, први пут је бирао ректора без утицаја Владе Републике Српске /РС/ на мандат од четири године, што је доказ да високошколске установе у РС уживају аутономију'', нагласио је Станић.

Он је истакао да су овим комплетирани органи високошколских установау складу са Законом о високом образовању РС и створени услови за рад у толерантнијој атмосфери.

Станић је додао да су на сједници Сената разматрани и приједлози за измјене и допуне Закона о високом образовању РС, те да је било замјерки на више приједлога.

''Сматрамо да би требало наћи рјешење према коме би образовање просвјетних радника, учитеља, љекара и високостручног кадра у области полиције било искључиво у надлежности јавних високошколских установа'', нагласио је Станић.

Он је додао да би измјенама требало регулисати критеријуме и поступак еквиваленције знања која су стечена према старом закону о Универзитету и која се сада стичу према Закону о високом образовању, те их ставити у надлежност Републичког савјета за развој високог образовања и осигурање квалитета.

''Сматрамо да је опасно да тај посао у цјелости буде у надлежности органа високошколских установа, јер се бојимо да ће бити различити критеријуми на појединим универзитетима'', појаснио је Станић.

Он сматра да постоји реална опасност да на неким универзитетима студент који је завршио четверогодишњи студиј према старом закону добије директно, без икаквих разлика или испитних обавеза, звање мастера, те да се директно укључују на докторске студије, јер је садашњи закон оставио простор за тако нешто.

Према његовим ријечима, приједлог Сената Универзитета је да Републички савјет пропише критеријуме и процедуре које ће провести високошколске установе да не би било различитих и лоших рјешења.