Навигација
ViberX logo

Студенти проглашавају републику

КонкурсиУниверзитет у Бањој Луци

У Бањој Луци, у организацији Студентског парламента Универзитета Бања Лука, данас ће бити одржана пародија у вези с једностраним проглашењем независности Космета, која ће имати хуманитарни карактер, пошто ће студенти прикупљати новац за помоћ колегама у Косовској Митровици.

На платоу испред Филозофског факултета, данас, у 12.44 часова, биће одржана церемонија проглашења независности "студентске републике", а потом ће свирати групе "Неверне бебе" и "Балкан експрес".

- Студентски парламент увидио је потребу да организује студенте Бањалучког универзитета на академски начин, јер су посљедњи протести у Бањој Луци послали негативну поруку о вандализму у Бањој Луци и Београду. Ми желимо на другачији начин да се укључимо у ову причу - рекао је Саша Марковић, предсједник Одбора за маркетинг Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци, те додао да на окупљање студената неће моћи бити могуће донијети било каква страначка обиљежја, транспаренте и алкохол.

До идеје за проглашење независности "студентске републике" Студентски парламент дошао је, јер је увидио да је у тренду самопроглашавање независности република, с циљем да пошаљу поруку свијету, ако је Косово могло да прогласи независност, зашто то не би могли и студенти.

- Имамо свој простор, имамо већину, а то су студенти, имамо мањину, а то су професори, и желимо да прогласимо независност. Имамо и своју војску, а то су студенти, чије је једино оружје оловка и свеска, односно оловка и индекс, што представља једини начин да се боримо против ове ситуације - рекао је Марковић.

Он је истакао да ће данас позвати студенте да предстојећег викенда ништа не славе те да се на тај начин солидаришу с народом на Косову. На платоу ће бити и штандови с кутијама у које ће грађани Бање Луке моћи ставити новчане прилоге за студенте из Косовске Митровице, како би им се омогућио бар један семестар студирања у Бањој Луци.

Студентски парламент за понедјељак планира донаторско вече.

На питање ко финансира све активности у вези са самопроглашењем "студентске републике", Марковић је рекао да и њихова република, као и све друге, има своју дијаспору, која помаже ова дешавања.

- "Неверне бебе" пристале су да одрже концерт за најмању могућу цијену - истакао је Марковић.