Навигација
ViberX logo

Протест студената у Бањалуци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште
Више хиљада студената бањалучког Универзитета данас је протестовало у Бањалуци због једностраног проглашења независности Косова и Метохије, истовремено изражавајући подршку својим колегама у Косовској Митровици.
 
Студентима су се на протесту придружили ректор бањалучког Универзитета, проректори и велики број професора.
 
Председник Студентске организације Универзитета у Бањалуци (СОБЛ) Дејан Крагуљ рекао је да студенти мирним протестима желе да пруже подршку колегама у Косовској Митровици.
 
"Данас студенти на Косову улазе у неизвесност, не знају да ли ће моћи да студирају у држави у којој су њихови преци живели годинама и не знају да ли ће имати право на образовни систем своје земље. Жалосно је и тужно да у јужној српској покрајини једни студенти страхују и тугују, а други славе и певају и ми мирним окупљањем желимо да с њима поделимо разочарење због судбине која је задесила њихову земљу и овог догађаја који их води у неизвесну будућност", рекао је Крагуљ новинарима у Бањалуци.
 
Студенти су минутом чутања изразили своје неслагање с кршењем Резолуције Уједињених нација 1244.
 
Истовремено, Крагуљ је најавио да ће студенти бањалучког Универзитета 17. марта ићи у Косовску Митровицу и тако показати "неслагање са кршењем права студената и међународног права".