Навигација
ViberX logo

Витално угрожавање студената

КонкурсиУниверзитет у Бањој Луци

Њих не интересује што су три кантона у Федерацији БиХ већ донијела своје законе о високом образовању и што су сви Хрвати и половина Бошњака у Народној скупштини Српске гласали за овај закон, каже Игор Радојичић

ЗЛОУПОТРЕБЕ заштите виталног националног интереса не престају!

Посебно су учестале пред октобарске изборе, а посљедњу је прекјуче сервирао Клуб Бошњака у Вијећу народа, који је неочекивано донио одлуку да покрене питање заштите виталног националног интереса на Закон о високом образовању Српске.

Према бошњачким делегатима, овај закон не гарантује механизме који ће омогућити равноправност у управљању системима високог образовања, а њиме није ни дефинисано како ће функционисати Агенција за лиценцирање.

И тако док бошњачки и хрватски делегати у Вијећу народа покрећу витални национални интерес на све и свашта, српски Клуб делегата у Дому народа Парламента Федерације БиХ у протекле четири године није ни формиран.

Одлука клуба Бошњака јуче је изазвала реаговања у Републици Српској.

Функционери Вијећа народа онемогућавају студентима и професорима у Републици Српској да се укључе у европске процесе и тиме витално угрожавају све студенте и академско особље, наводи се у јучерашњој писаној изјави предсједника Народне скупштине Републике Српске Игора Радојичића поводом покретања питања заштите виталног националног интереса на недавно донесен Закон о високом образовању Српске.

Радојичић оцјењује да се на овај начин настављају злоупотребе виталног националног интереса у овом органу.

- Њих не интересује што су три кантона у Федерацији БиХ већ донијела своје законе о високом образовању и приступили реформама. Не интересује их ни што су сви Хрвати и половина Бошњака у Народној скупштини Републике Српске гласали за овај закон, ни што није било амандмана који би упозоравали на било какав разлог за вето - каже Радојичић.

Он наводи да је донесени закон сачињен у потпуности на основама Болоњске декларације и европских стандарда и да универзитетима у Српској даје шансу за стандардизацију и укључивање у Европску унију.

- Њих очигледно интересује да тјерају инат и угрожавају интересе Републике Српске прије седам дана покушајем удара на економску основу угрожавањем приватизације "Телекома Српске", а сада ударцем на образовну базу - вели Радојичић.

Оваквим дјеловањем и злоупотребама, додаје он, поједини клубови и делегати Вијећа народа директно угрожавају основно право на заштиту виталног националног интереса и чине бесмисленим постојање оваквог Вијећа народа.

Зато, наводи Игор Радојичић, у сљедећем сазиву републичког Парламента један од приоритета мора да буде промјена Устава Републике Српске и укидање или потпуно редефинисање улоге Вијећа народа.

Кандидат Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ" за посланика у Народној скупштини Радојка Праштало оцијенила је јуче да Клуб Бошњака у Вијећу народа ставља политичко мешетарење изнад интереса државе и саботира не само Српску, већ и цијелу БиХ. Ова странка је запрепаштена одлуком Клуба Бошњака, која показује да њима није стало да се трагично стање у високом образовању оконча.

Члан Главног одбора Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић оцијенио је јуче за наш лист да треба промијенити Устав Републике Српске, како би се отклониле све сметње функционисању система које Вијеће народа злоупотребама производи.

- Оснивање овог органа је наметнуто и Бошњаци и Хрвати посежу за виталним националним интересом кад год им се прохтије док, с друге стране, у Федерацији БиХ нема довољно Срба да се уопште и попуни српски клуб у федералном Дому народа. Конкретно, Закон о високом образовању Републике Српске направљен је по европским мјерилима и не може се његово доношење блокирати зато што је усвојен прије оног на нивоу БиХ - истакао је Рајко Васић.

Апел студената

Студентска организација Универзитета у Бањој Луци апеловала је јуче на Клуб Бошњака у Вијећу народа да у интересу реформе образовања по европским стандардима одустане од своје иницијативе.

У саопштењу СОБЛ-а наводи се да је усвајањем Закона о високом образовању Република Српска прихватила европске принципе образовања, према којима је искључен било какав облик дискриминације у области високог образовања.

- Законом је јасно дефинисано да приступ високом образовању неће бити ограничен, директно или индиректно, према националном, вјерском, социјалном или било ком другом поријеклу сваког појединца. Блокадом његовог ступања на снагу наноси се штета сваком студенту у Српској, ма које националности био, јер онемогућавате почетак успостављања европског начина студирања - каже се у саопштењу.

Ж. МАРКОВИЋ