Navigacija
Viber X logo

Počinju Dani frankofonije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tradicionalno obilježavanje Dana frankofonije u Banjoj Luci, počinje 02. marta 2020. godine u 9.00 časova u učionici broj 8 na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovogodišnji Dani frankofonije biće otvoreni, stručnom obukom studenata francuskog jezika i književnosti za pismeno i usmeno prevođenje u oblasti novinarstva. Ova jednosedmična radionica u trajanju od 40 radnih sati, pod nazivom „Kratke stručne obuke – obuka za novinarskog vodiča i prevodioca” realizovaće se kroz susret grupe studenata žurnalistike, koji dolaze sa različitih univerziteta u Francuskoj i Švajcarskoj, sa grupom studenata francuskog jezika iz BiH, koji će zajedno raditi na izradi i prevođenju novinskih i televizijskih reportaža na teme po vlastitom izboru. 

Za učešće u projektu na osnovu dostavljenih kandidatura i intervjua od oko osamdeset prijavljenih studanata odabrano je dvadeset pet učesnika. 

Glavni voditelji obuke su Marion Ruse, predavač francuskog jezika i novinarka pri televizijskoj kući ARTE, i Žofre Brosar, tehnički asistent.  Pomenuti voditelji obuke su osnivači udruženja za kulturnu saradnju „Téméco”, glavnog partnera u projektu. Realizaciju projekta su podržale i Frankofona univerzitetska agencija, Švajcarska ambasada u BiH i Fondacija „Heinrich Böll”. 

Reportaže koje izrade studenti biće izložene publici tokom marta, u nastavku proslave Dana frankofonije, a najbolje radove će preuzeti i objaviti medijski partneri projekta, televizijska kuća ARTE i list „Courrier des Balkans”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9839/Free-lance.jpg