Navigacija
Viber X logo

Univerzitet obilježio 44 godine rada i razvoja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 7. novembra 2019. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci obilježio je 44 godina uspješnog rada i razvoja.

Obraćajući se gostima, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, naveo da je Univerzitet u svakom pogledu napreduje.

,,U proteklih godinu dana,  radili smo mnogo i ostvaren je vidan napredak u skoro svim oblastima rada Univerziteta. Napredak je ostvaren zahvaljujući timskom radu rukovodstva Univerziteta, Senata, Upravnog odbora i rukovodstva  fakulteta dekana i prodekana, svih zaposlenih i svakako studenata“, kazao je Gajanin i naveo da Univerzitet ulaže maksimalne napore u poboljšanje studentskog  standarda i uslova studiranja.

„Angažmanom rukovodstva Univerziteta i fakulteta, srpskog člana predsjedništva BiH, Vlade Republike Srpske, predsjednice Republike Srpske i studentskih organizacija, na univerzitet su primljeni u radni odnos na mjesto asistenata naši prethodno najbolji studenti. U akademsku zajednicu Univerziteta u 2018. i 2019. godini je ušlo preko 50 novih asistenata na svim fakultetima,“ kazao je rektor u svom obraćanju.

On je i naveo da smo u ovoj akademskoj godini više studenata u odnosu na prethodnu godinu.

„Ovo je ostvareno zajedničkim aktivnostima Univerziteta i fakulteta. Na adekvatan način smo planirali upisne kvote, uradili smo analizu zainteresovanosti maturanata da studiraju, vršili medijsku promociju Univerziteta, fakulteta i studijskih programa...“, poručio je rektor Gajanin.

Rektor je podsjetio da su na prijedlog rukovodstva Univerziteta najboljim istraživačima dodijeljene novčane nagrade za postignute rezultate u nauci i publikovanju rezultata u međunarodno referentnim časopisima. 

„Univerzitet je ove godine dodijelio 51 novčanu nagradu za naše nastavnike i saradnike, nosioce istraživanja, koji su publikovali rezultate svog istraživanja u međunarodnim časopisima. Jedini kriterijum koji je uticao na iznos novčane nagrade je kvalitet rada, odnosno visina faktora uticaja časopisa“, kazao je rektor Gajanin.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je  da je Univerzitet u Banjoj Luci najvažnija visokoškolska obrazovna ustanova Republike Srpske zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

„Radili smo i radićemo na važnim pitanjima za Banjalučki univerzitet da ga učinimo što jačim, važnijim i prilagođenim potrebama društva. Želimo da uvedemo red u visoko obrazovanje, ali i kvalitet i odgovornost za školovanje kadra koji će biti konkurentan na tržištu rada“, rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji  povodom 44 godine rada Univerziteta u Banjoj Luci.

On je rekao da Srpska želi stabilan Univerzitet u Banjoj Luci, kojem će nastaviti da pruža logističku podršku i na planu poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih i uslova rada za osoblje i studente.

Dodik, kome je dodijeljena Povelja za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta, zahvalio je za ovo priznanje, koje mu je, kako je rekao, jedno od dražih.

„Univerzitet u Banjoj Luci visoko cijenim i želim vam svaki uspjeh i da svaki dan budete što bolji“, poručio je Dodik.
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo mr Srđan Rajčević rekao je da su univerziteti u Banjoj Luci i  u Istočnom Sarajevu stubovi Srpske i njenog javnog obrazovanja.

„Danas smo na sjednici Vlade usvojili nacrte zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u tom sektoru, što je početna stepenica dugogodišnje reforme u ovoj oblasti koja je ispred nas“, rekao je Rajčević.

On je, čestitajući jubilej, rekao da Univerzitet u Banjoj Luci prepoznaje i podržava ove reformske napore čiji su ciljevi internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija visokog obrazovanja.

„Nadam se da će u godinama ispred nas kvalitet visokog obrazovanja u Republici Srpskoj biti daleko veći s ciljem da se integrišemo u evropske i regionalne tokove. Mislim da je pred nama u tom smislu svijetla budućnost“, rekao je Rajčević i dodao da će se nastaviti sa radom na sinergiji akademske zajednice i privrede.

Skupu se obratio i predsjednik Rektorske konferencije/zbora Bosne i Hercegovine prof. dr Milan Kulić.

Rektor Gajanin je uručio povelje i plakete Univerziteta, zaslužnim pojedincima, institucijama i nastavnicima.

Povelju Univerziteta za zasluge i izuzetan doprinos razvoju visokog obrazovanja, pored Dodika, dobili su i: Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjoj Luci, Muzikološko društvo Republike Srpske i Fondacija „Fairnetzen”. Plaketu Univerziteta za dugogodišnji uspješan rad, kao i zapažene uspjehe u nastavnom i naučnoistraživačkom radu, dobili su: akademik prof. dr Rajko Tomaš, prof. dr Nikola Mojović, prof. dr Miodrag Živanović, prof. dr Milan Janjić, prof. dr Brankica Milojević i prof. dr Gordana Đurić. 

Promovisan je i profesor emeritus dr Branko Dokić, penzionisani nastavnik Elektrotehničkog fakulteta. 
I ove godine Univerzitet je nagradio 17 studenata generacije: zlatne značke s likom Nikole Tesle uručio je prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak.

Svečanost obilježavanja 44 godine Univerziteta, izuzetnim vokalnim i instrumentalnim nastupima upotpunili su studenti, nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Inače, Akademiji koja je održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, brojni rektori i prorektori sa univerziteta iz RS, BiH i regiona, i brojni gosti i zvanice iz javnog, diplomatskog, naučnog, političkog i društvenog života.

Galerija fotografija nalazi se na ovom linku.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9466/IMG_1155__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9466/44_UNIBL___55_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9466/44_UNIBL___2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9466/IMG_0978__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9466/44_UNIBL___47_.JPG