Navigacija
Viber X logo

Otvorena dva legata na Akademiji umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin 12. novembra 2019. godine, otvorio je legate akademika prof. dr Vojislava Koraća i prof. dr Miljka Šindića.

Rektor Gajanin je rekao da legati koji su smješteni u prostorijama Akademije umjetnosti imaju veliku vrijednost. 

„Legat akademika Koraća sadrži preko 1200 vrijednih monografskih publikacija na ruskom, grčkom, bugarskom, engleskom, njemačkom, italijanskom i francuskom jeziku, te manji broj naslova na jermenskom, gruzijskom, kirgiskom i španskom jeziku. Tu je i preko tri stotine serijskih publikacija, od kojih je veliki broj zbornika sa međunarodnih naučnih skupova, te velik broj slajdova i fotografija’’, kazao je rektor Gajanin.

Kada je riječ o legatu prof. Šindića, rektor je naveo da ovaj legat sadrži preko 400 publikacija stručne literature, preko 600 publikacija zavičajne zbirke, preko 50 posebnih izdanja kroz koje možemo pratiti razvoj Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

„Otvaranjem ova dva legata Akademija umjetnosti i Univerzitet u cjelini biće bogatiji ne samo za knjižni fond koji su prikupili akademik Korać i profesor Šindić, već za njihovo znanje i iskustvo koje je sistematizovano u ova dva legata, jedno iz istorije umjetnosti, a drugo iz istorije i teorije književnosti'', naglasio je rektor.

Dekan Akademije umjetnosti prof. dr Sanda Dodik, kazala je da će legat biti od koristi studentima i nastavnicima Akademije umjetnosti, Filozofskom fakultetu, Filološkom fakultetu i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, ali i drugim studentima Univerziteta.

Ona se zahvalila rektoru Gajaninu i rektorskom timu i svima koji su dali nesebičnu pomoć da se ova dva legata nađu na Akademiji umjetnosti.
Prof. dr Miljko Šindić, naveo je da legat zapravo prati njegov život.

„Tu je zastupljena opšta literatura, od gimnazije kada se pisalo i čitalo o Staljinu, Lenjinu, Titu, do nekih naših pisaca iz posljednjih godina, kao što je moj student Milan Džida koji je već napisao dvije knjige pjesama“, rekao je Šindić.

On je naveo da je za biblioteku bilo mnogo interesovanja jer je, osim stručne literature koju mogu da koriste studenti, zastupljeno mnogo zavičajnih knjiga, poput djela Petra Kočića, ali i rukopisa iz 14. vijeka.

„Ovo je mjesto gdje se knjige mogu čitati i sačuvati ne samo za ovo naše, nego i za neko drugo vrijeme“, naglasio je Šindić. 

Tokom otvaranja legata govorila je i redovni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci dr Ljiljana Ševo, kao i kćerka akademika Koraća Bojana Slavković.

Otvaranje legata je organizovano u sklopu manifestacija povodom 44 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, a događaju je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9480/IMG_1392.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9480/IMG_1417.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9480/IMG_1421.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9480/IMG_1432.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9480/IMG_1436.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9480/FB_IMG_1573581130237.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9480/xt.jpg