Navigacija
Viber X logo

Odata počast nastradalim studentima i radnicima Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja 44 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, 6. novembra 2019. održan je pomen i položeni su  vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su položili svoje živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Poslije vjerskog obreda na platou između Mašinskog i Pravnog fakulteta, uslijedilo je obraćanje rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina koji je naglasio da će Univerzitet uvijek čuvati od zaborava sjećanje na 87 radnika i studenata Univerziteta koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

„Mnogo je boraca Vojske Republike Srpske koji su u toj borbi položili svoje živote u proteklom ratu i nisu dočekali dane mira. Nažalost, među njima su i naše kolege. Hrabrost, patriotizam i viteški moral boraca iz redova studenata i profesora Univerziteta u Banjoj Luci, u teškim vremenima za srpski narod, treba da budu uzor svima nama“, kazao je rektor Gajanin.

„Obaveza svih nas je i da štitimo interese Republike Srpske, interese javnih ustanova i Univerziteta. Skrenućemo pažnju pojedincima i institucijama koje skrenu sa takvog puta“, poručio je Gajanin.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Graonić rekao je da je Studentska brigada bila jedinstvena u Vojsci Republike Srpske, jer je predstavljala spoj studenata i profesora i brojala je oko 2.100 boraca i njen borbeni put je uglavnom bio na bihaćkom ratištu. On je istakao da su imali značajne borbene uloge u zaustavljanju ofanzive Petog korpusa i oslobađanju tada izgubljenih teritorija, a rasformirana je 13. januara 1995. godine.

„U svim društvima studenti predstavljaju najvažniji intelektualni i biološki potencijal i sve države svijeta nastoje ih u ratu zaštiti od stradanja, ali kada je država ugrožena, angažuju se i posljednje rezerve i svi potencijali. Tako je i Republika Srpska u završnim godinama rata mobilisala Studentsku brigadu“, naveo je Graonić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić rekao je da stradali studenti i radnici Univerziteta zbog žrtve koju su podnijeli ne smiju biti zaboravljeni.

„Istorija srpskog naroda puna je primjera hrabrosti srpskih boraca koji su po godinama života bili mladi, ali su u borbi za slobodu svog naroda učinili najveća junačka djela. Tako je bilo i u proteklom ratu kada su neke od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske bile popunjene mladim borcima“, poručio je Rogić i naglasio da je najveću žrtvu dala intelektualna mladost Studentske brigade i njeni borci, jer su bili duboko svjesni gdje odlaze i da se možda nikada neće vratiti.

On je poručio okupljenim studentima da budućnost Republike Srpske ostaje na njima i da im Studentska brigada bude motivacija da bolje uče i rade i sačuvaju Republiku.

Zora Vuković, majka poginulog studenta Elektrotehničkog fakulteta Borisa Vukovića, rekla je da je Boris imao 21 godinu kada je poginuo od NATO avijacije na području Mrkonjić Grada, te da svake godine prisustvuje obilježavanju stradanja.

Vijence na Spomen-ploču položili su: porodice nastradalih, predstavnici Studentskog parlamenta i Unije studenata, rukovodstvo Univerziteta, dekani organizacionih jedinica, predstavnici Upravnog odbora Univerziteta, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje dr Radmila Pejić, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Graonić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić, predstavnici Boračke organizacije grada Banja Luka i drugi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0879.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0840.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0834.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0855.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0848.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0800.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0869.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0870.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0859.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0867.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0804.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0804.jpg