Navigacija
Viber X logo

Prof. dr Luka Kecman razrješen dužnosti prorektora

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Senat Univerziteta u Banjoj Luci, na 42. vandrednoj sjednici, održanoj 03.10.2019. godine razriješo je prof. dr Luku Kecmana s družnosti prorektora za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Za smjenu Kecmana glasala su 23 člana, protiv su bila dva člana, a jedan član Senata bio je uzdržan.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je razrješenje Kecmana, koji je i profesor na Akademiji umjetnosti, bila jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Senata Univerziteta.

,,Članovi Senata su pokazali odgovornost i akademski nivo u odlučivanju i dali mi puno povjerenje kao predlagaču takve odluke. Članovi Senata su ogromnom većinom glasova odlučili da razriješe prorektora Kecmana’’, rekao je rektor Gajanin

Prema njegovim riječima, rukovodio se time da nastavnici i saradnici koji imaju bilo kakvu mrlju u karijeri ne mogu biti u rukovodstvu Univerziteta.

,,To je razlog zbog kojeg sam sazvao ovu vanrednu sjednicu Senata i zahvaljaujem akademskoj zajednici i članovima Senata na ogromnoj podršci’’ konstatovao je rektor.

On je istakao da je prof. dr Luka Kecman prije ovog slučaja radio za dobrobit Univerziteta u Banjoj Luci i maksimalno se zalagao za podizanje njegovog ugleda.

,,Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci njegove aktivnosti su narušavale ugled Univerziteta u Banjoj Luci, a pogotovo posljednje činjenice koje su objavili mediji i koje su stigle na adresu Univerziteta ne dozvoljavaju više angažman takvih saradnika koji imaju takvu hipoteku u profesionalnoj, odnosno akademskoj karijeri’’, naglasio je rektor Gajanin.

On je podsjetio i na to da su mediji izvještavali o brojnim problemima u Kecmanovoj akademskoj karijeri, odnosno lošem postupanju prema studentima i nepromišljenim izjavama u javnosti, te da su protiv prof. Kecmana vođeni brojni disciplinski postupci i podnesena prijava za uzimanje mita.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9343/sjednica-senata-razrjesenje-prof-dr-luke-kecmana.jpg