Navigacija
Viber X logo

Studenti AGGF-a grade amfiteatar u prirodi

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studenti Ahritektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) Univerziteta u Banjoj Luci, učestvuju u radionici small SCALE Thinking construction, tokom koje će biti izgrađen otvoreni amfiteatar. 

Naime, studneti sa svih studijskih programam koji se izvode na AGGF-u, od 23. do 28. septembra 2019. godine, zajedno sa kolegama sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku tima mentora small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor, rade na izgradnji otvorenog amfiteatra - drvene strukture male razmjere na zelenoj površini između kompleksa objekata Univerziteta u Banjoj Luci i rijeke Vrbas u banjalučkom naselju Obilićevo. 

Otvoreni amfitetar predstavlja višefunkcionalnu drvenu platformu, koja ukazuje na potencijal predmetnog prostora i označava početak njegove transformacije ka novom univerzitetskom parku. Osim za igru, vježbanje, odmor i druge aktivnosti, struktura se može koristiti kao učionica na otvorenom, te slobodne aktivnosti studenata.

Inače, pored praktičnog rada na tesarskim radovima sa drvetom i završnim radovima, ovu radionicu čini i niz predavanja o konceptu urbanog javnog prostora, studiji malih intervencija u prostoru, drvetu kao građevinskom materijalu, te potencijalima gradnje drvetom u lokalom kontekstu. 

Takođe, studenti će imati nekoliko praktičnih prezentacija i kratkih obuka o gradnji drvetom, njegovoj obradi i upravljanju sa mašinama i alatima. Tokom radionice, studenti takođe imaju priliku da kroz urbane šetnje upoznaju urbanistički razvoj, arhitekturu i kulturu života grada Banja Luka. Radionica bi trebalo da bude završena u subotu proslavom uspješno završenih ispitnih rokova. Tim povodom planirana je zabava na otvorenom, a amfiteatar će biti spreman da već u ponedjeljak kada počinje nastava na Univerzitetu u Banjoj Luci primi i prve posjetioce. 

Ova radionica se realizuje i finansira kao prvi u nizu projekata kandidovanih od strane Tima za male intervencije u prostoru Grada Banja Luka, uz podršku Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i  donacije kompanije Aragosta invest doo, WMTA ustanove za stručno usavršavanje odraslih i Tamarisa.

Za podsjećanje, projekat Otvorenog amfiteatra je nastao u okviru small SCALE radionice Design thinking - HERIT CITY, koja je u aprilu prošle godine održana na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Banja Luka i Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Sve detaljnije informacije o ovom projektu, predavačima i učesnicima možete pročitati na internet stranici Arhitetkosno-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci na ovom linku
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9318/%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80.jpg