Navigacija
Viber X logo

Dr Marijana Kapović Solomun učestvuje u COST akciji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dr Marijana Kapović Solomun, vandredni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci učestvuje u FIRElinks COST akciji, u organizaciji planiranih aktivnosti, te kreiranju mreže istraživača koji će se baviti analizom i uticajem šumskih požara na zemljišta, ali i promocijom same COST akcije.

Zahvaljujući svom iskustvu prof. Kapović Solomun će dati doprinos i kroz izradu zajedničkih naučnih radova u ovoj oblasti, ali i kreiranju zajedničkih naučno-istraživačkih projekata i ideja kroz navedenu COST akciju. FIRElinks će biti realizovan u naredne četiri godine, a rezultati će doprinjeti boljem razumjevanju pojave požara, dinamike i prevencije, kao i efekata na ekosistem i društvo u cjelini.

Požari se najčešće javljaju tokom ljetnog perioda, a rizik od razornih požara pored južnih dijelova Evrope, postoji i u umjerenim, borealnim i ekosistemima tundri. Veliki požari pogodili su Moskvu tokom 2010. godine, a što je kao posljedicu imalo ljudske žrtve i veliku m aterijalnu štetu. Požari tokom 2014. u Švedskoj su najveći ikad zabilježeni u istoriji ljudskog roda, a najveći šumski požari trenutno pogađaju Arktički krug koji gori više od mjesec dana. Požari imaju trend porasta na Balkanu gdje je najveći broj požara registrovan tokom 2000. godine, kada je zabilježeno 16922 požara. I na području Republke Srpske, zabilježen je povećan broj požara, a u periodu 2000-2013. godina registrovani su požari na oko 109 000 hektara,  odnosno 0,45% teritorije. Usljed globalnih klimatskih promjena očekuje sa dalje povećanje broja i intenziteta požara zbog čega je potrebna hitno povezivanje istraživačkih kapaciteta širom Evrope, te podsticanje naučnih istraživanja i inovacija u prevenciji i borbi protiv požara.

U tom kontekstu, COST akcija FIRElinks razvijaće mrežu naučnika i praktičara uključenih u istraživanje šumskih požara i upravljanje zemljištem, te povezati zajednice iz različitih naučnih i geografskih područja, omogućavajući razmjenu znanja i iskustava, te mogućnosti primjene novih pristupa u budućim istraživanjima.

Glavni cilj FIRElinks-a je osnaživanje sinergističke saradnje između evropskih istraživača i drugih zainteresovanih strana sa ciljem sinteze postojećih znanja i ekspertiza, te definisanje usaglašenih programa istraživanja koji promoviše integrisani pristup kreiranju vatrootpornih pejzaža, uzimajući u obzir nauku, percepciju i ograničenja.

Inače, COST (European Cooperation in Science and Technology) je agencija za finansiranje istraživanja i mreže inovacija odnosno stvara prostore u kojima su mogu razvijati svoje ideje na fleksibilan i otvoren način. Povezivanje istraživača sa privredom, javnim i privatnim sektorom kreiraju se mreže istraživačkih znanja, unapređuje nauka, podstiče razmjena znanja i udružuju postojeći resursi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9186/slika_po%C5%BEar.jpg