Navigacija
Viber X logo

Završena Međunarodna konferencija CMBEBIH 2019

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodna konferencija o medicinskom i biomedicinskom inženjerstvu (CMBEBIH 2019) koja je u Banjoj Luci, okupila oko 500 naučnika iz 45 zemalja svijeta, sa kojima su naučnici iz BiH imali priliku da razmijene znanja, iskustva i istraživanja, uspješno je završena 19. maja 2019.

U fokusu su bile sesije praktične primjene znanja iz ove oblasti, te tehnologija koje će promijeniti pristup i tretman poremećaja i oboljenja različitih sistema organa - od respiratornog, gastrointestinalnog, kardiovaskularnog i endokrinog.

Organizatori su saopštili da su tokom trajnja Konferencije predstavljena i nova istraživanja i dostignuća u polju genetičkog i farmaceutskog inžinjeringa.

Almir Badnjević, predsjedavajući Konferencije naveo je da je edukativni karakter konferencije potvrdilo i takmičenje studenata, koji su pokazali da će BiH i u budućnosti biti jedan od najvažnijih aktera u procesu razvoja medicinskog i biološkog inženjeringa u cijelom svijetu.

Konferenciju koja je traja tri dana, podržali su Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, Vlada Republike Srpske, Medicinski fakultet Univerziteta u BaNjoj Luci, te Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U njenom radu su učestvovali predstavnici najvažnijih međunarodnih institucija za biomedicinski inžinjering - Međunarodna federacija za medicinski i biološki inžinjering - IFMBE, Evropska alijansa za medicinski i biološki inžinjering i nauku - EAMBES, te Institut inžinjera elektotehnike i elektronike - IEEE.

S vizijom da naredna konferencija bude još uspješnija i posjećenija, iz Društva za medicinski i biološki inžinjering Bosne i Hercegovine najavljuju narednu, 4. CMBEBiH konferenciju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te veliku MEDICON konferenciju za 2022. godinu.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8920/konferencija-cmbebih4__2_.jpg