Navigacija
Viber X logo

Održana radionca o medijskoj i informacijskoj pismnosti

Opšte

Radionica “Medijska i informacijska pismenost u BiH”, održana 26. februara 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, okupila je sve one koji tragaju za inovativnim, kreativnim i održivim mjerama unapređenja medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini.

Radionicu su zajednički organizovali i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fondacija Mediacentar.

Prisutnima su se na početku skupa obratili dekani dva fakulteta, prof.dr Zdravko Zlokapa i prof.dr Šaćir Filandra, ističući značaj saradnje dva fakulteta na ovim i sličnim projektima.

Ambasador Brus Berton, šef misije OSCE-a u BiH, takođeje podržao organizaciju ovakve radionice.

''Dobro informisan,  odnosno medijski i informacijski pismen građanin, nužan je za zdravu demokratiju ''kazao je Berton na radionici koja je okupila predstavnike akademske zajednice, nadležnih institucija, osnovnih i srednjih škola, biblioteka, medija i nevladinog sektora.

Inicijativa za usvajanje strateškog okvira

Akademska zajednica u BiH, nevladine organizacije, stručnjaci, aktivisti i ostali građani, potpisnici Deklaracije o značaju medijske i informacijske pismenosti u BiH, na ovoj radionici su podnijeli inicijativu za usvajanje strateškog okvira za medijsku i informacijsku pismenost u BiH.

''Očekivani ishodi ove inicijative su razvoj pozitivnih pravnih propisa, usvajanje strategija u skladu s nadležnostima svih nivoa vlasti, adekvatno dodjeljivanje javnih sredstava za istraživanje i implementaciju medijske i informacijske pismenosti u obrazovni sistem na provodiv i održiv način, podizanje svijesti o značaju medijske i informacijske pismenosti, te promocija medijske i informacijske pismenosti u cjeloživotnom učenju'', navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Inače, radionica je organizovana u sklopu projekata „Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj“ (EU-UNESCO) i „Mediji za građane-građani za medije“ (EU), a za cilj je imala omogućavanje međusektorske rasprave o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Bosni i Hercegovini, kao i iniciranje procesa kreiranja specifičnih preporuka o integraciji medijske i informacijske pismenosti u sistem formalnog i neformalnog obrazovanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8520/%D1%84%D0%BF%D0%BD-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B1%D0%BB1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8520/%D1%84%D0%BF%D0%BD_%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B1%D0%BB.JPG