Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 32. sjednice Senata Univerziteta u Banjoj Luci

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Senat Univerziteta u Banjoj Luci na 32. sjednici, održanoj 27.12.2018. godine razmotrio je i podržao prijedloge izmjena i dopuna statuta Pravnog fakulteta, Filološkog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

Jednoglasno je prihvaćena ostavka prof. dr Zlatana Kovačevića na mjesto člana Senata, iz razgloga jer je prof. Kovačević imenovan za v.d. Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Senat je na lični zahtjev predsjedavajuće Komisije za dodjelu nagrada i priznanja Univerziteta, izvršio njeno razrješenje sa dužnosti

predsjednika Komisije, a potom je jednoglsno je imenovana nova Komisija i predsjedavajući iste.

U radu 32. sjednice podržan je Prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta o usvajanju Elaborata o opravdanosti izmjena postojećeg studijskog programa Geodezija, prvi ciklus (relicenciranje). Podršku je dobio i Prijedlog odluke NNV Prirodno-matematičkog fakulteta o usvajanju Elaborata o opravdanosti ponovnog licenciranja SP fizika, nastavni smijer - na prvom ciklusu studija, a usvajen je i Elaborat o opravdanosti ponovnog licenciranja SP fizika, nastavni smijer koji se izvodi na drugom ciklusu studija.

Senat je podržao i prijedlog odluke NNV-a Medicinskog fakulteta o usvajanju Elaborata za relicenciranje SP master zdravstvene studije drugog ciklusa akademskih studija. Na prijedlog NNV Šumarskog fakulteta usvojen je Elaborat o opravdanosti izvođenja Studijskog programa šumarstvo na drugom ciklusu studija.

Članovi Senata su dali podršku i prijedlogu NNV Filozofskog fakulteta o o izmjeni Nastavnog plana Studijskog programa filozofije.

Dalje je podržan je prijedlog izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2018/2019. godini i razmatranje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na Kombinovanom studiju II ciklusa „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ u školskoj 2018/2019. godini.
Jednoglasno su podržani i prijedlozi odluka NNV Ekonomskog, Elektrotehničkog, Filološkog fakulteta i Akademije umjetnosti o razrješenjima i imenovanjima rukovodioca na određenim studijskim programima.

Najviši organ UNIBL donio je odluku i da se raspišu konkursi za izbor u akademska zvanja. 

Donesena je i odluka o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na: Akademiji umjetnosti, Elektrotehničkom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Filološkom i Filozofskom fakultetu.
U daljem radu 32. sjednice podršku Senata dobili su izvještaji komisije o urađenoj dr disertaciji za kandidate Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta.

Senat je saglasan i sa prijedlozima za zaključivanje memoranduma sa Udruženjem Bit Alijans, kao i sa kineskim univerzitetom Lanzhou Jiaotong.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8355/unibl_logo_novi.png