Navigacija
Viber X logo

Potpisana Deklaracija univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Drugi rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana, na kojem je potpisana Deklaracija univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, održan je 3. novembra 2018. godine u auli Sveučilišta u Zagrebu.

Rektorski forum je održan odmah poslije svečanosti u Hrvatakom narodnom kazalištu, a kojom je obilježen početak 350. akademske godine zagrebačkog sveučilišta.

Drugom rektorskom forumu jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana su prisustvovali najviši predstavnici univerziteta iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije i drugih. Forumu je ispred UNIBL, prisustvovao prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovom deklaracijom se želi unaprijediti saradnja i zajedničko djelovanje univerziteta u području nauke, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

U skladu sa zaključcima Prvoga rektorskog foruma zapadnog Balkana, koji se održavao na Univerzitetu u Novom Sadu 24. i 25. seprembra 2018., potpisnici Deklaracije na sastanku održanom u Zagrebu pokrenuli su osnivanje Zajednice univerziteta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana.

Kako se navodi, Zajednica će stvarati uslove za zajedničko jačanje kapaciteta u području nauke, visokoga obrazovanja i transfera znanja, aktivno zagovarati zajedničke interese u području djelovanja u institucijama Evropske unije, razvijaće mobilnost nastavnika, saradnika, naučnika, istraživača i studenata te se aktivno zalagati da države jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana izdvajaju više sredstava za finansiranje nauke, koji ne bi smjeli biti manji od jedan odsto bruto nacionalnog dohotka. 

Polazeći od činjenice da se velik broj visokoobrazovanih ljudi iseljava iz ovih područja u razvijenije evropske zemlje te da postoji zajednički interes kako bi se taj trend zaustavio ili smanjio, Zajednica će se kako je zaključeno zalagati da Evropska unija namjenski izdvaja više sredstava za razvoj nauke i visokoga obrazovanja na univerzitetima koja su u njenom sastavu. 

Uz podršku načela otvorenog pristupa nauci i istraživačkoj infrastrukturi, Zajednica univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnoga Balkana podržavaće započete i planirane aktivnosti u okviru Berlinskoga procesa, posebno one koji se odnose na osnivanje i rad Istraživačke fondacije za jugoistočnu Europu i zapadni Balkan.

Zaključak je rektora potpisnika Deklaracije kako u Zajednicu mogu biti primljeni i drugi univerziteti, izvan prostora jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana, pri čemu će uslovi i način donošenja odluke o njihovu prijamu biti uređeni odgovarajućim aktom.

Deklaraciju univerziteta u ime svojih institucija potpisali su: prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci,  prof. dr Igor Papič, rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Zdravko Kačič, rektor Univerziteta u Mariboru, prof. dr  Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever u Koprivnici, prof. dr Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Ibrahimpašić, prorektorica Univerziteta u Bihaću, prof. dr Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof. dr Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr Maja Kazazić, prorektorica Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, prof. dr Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr Ivanka Popović, rektorica Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorica Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Miladin Kostić, rektor Državnoga univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Marjan Dema, rektor Universiteteta u Prištini, prof. dr Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. Mynyr Koni, rektor Universiteta Tirana, prof. dr Nikola Jankulovski, rektor Univerziteta „Sveti Ćirilo i Metodije“ Skoplje, prof. dr Sasho Korunovski, rektor Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ – Bitola, i prof. dr. Vullnet Ameti, rektor Univerziteta u Tetovu.

Očekuje se da se sljedeći, Treći rektorski forum jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, održi u januaru ili feburaru 2019. na Sveučilištu u Mostaru.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8192/naslovna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum14.jpg