Navigacija
Viber X logo

Konferencija okupila nagrađene nastavnike i saradnike

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Mala konferencija nagrađenih autora radova i učesnika u projektima, održana je 09. novembra 2018. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci.

Naime, Univerzitet je nagradio 33 nastavnika i saradnika za objavljene radove u najuticajnijim naučnim časopisima, kao i za devetoro nastavnika i saradnika koji su učestvovali u međunarodnim naučnim projektima.

Ukupan nagradni fond za ove nagrade je bio 50.000 KM.

Inače, cilj i smisao konferencije jeste da i prodekani za naučno-straživački rad i naročito, mlade koleginice i kolege, koji tek počinju svoj angažman na Univerzitetu, vide da je moguće ostvariti izuzetne naučne rezultate.

Prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci izjavio je da je ovo prvi put da se dodjeljuju nagrade nastavnicima i saradnicima koji su u prethodnoj godini postigli najbolje naučne rezultate u vidu objavljivanja radova u časopisima sa najvišim impakt faktorom /faktorom uticaja/. 

"Rukovodstvo Univerziteta odlučilo je da dodijeli nagrade onima koji su na najbolji način predstavili ovu ustanovu u svjetskoj naučnoj javnosti.

Nastavićemo da motivišemo naše profesore i asistente i svake godine ćemo dodjeljivati nagrade, i vjerujem da će se i fond za nagrade povećavati", naglasio je prorektor Latinović. 

Nemanja Rakić, viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu rekao je da je dobio nagradu za rad objavljen u časopisu "Astronom i astrofiziks", koji je trenutno najreprezentativniji list u oblasti astronomije u svijetu, sa impakt faktorom 5.565. 

"Ovaj faktor govori da je to izuzetno vrijedan rad koji je rezultat dugogodišnjeg istraživanja u oblasti astronomije. To je prvi rad iz Republike Srpske, ali i iz cjele BiH koji je objavljen u nekom astronomskom i astrofizičkom časopisu", naveo je Rakić. 

Učescnicima konferencije obratio se i prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Konferncija je odžrana u sklopu plana manifestacija povodom 43 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8195/IMG_1761.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8195/IMG_1768.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8195/IMG_1753.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8195/IMG_1763.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8195/IMG_1758.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8195/IMG_1739.jpg