Navigacija
Viber X logo

Takmičenjem u simuliranom suđenju završena Pravna klinika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Takmičenjem u simuliranom suđenju iz oblasti ljudskih prava, održanom 7. jula 2018. godine, uspješno je završena treća Pravna klinika za ljudska prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. 

Pravna klinika za ljudska prava traje godinu dana, i tokom nje studenti stiču kako teorijska, ali mnogo važnije, praktična znanja iz oblasti Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pisanja podnesaka Evropskom sudu za ljudska prava i slično. 

Inače, na kraju svakog ciklusa, održava se takmičenje u simuliranom suđenju. Ovo takmičenje predstavlja kako završnicu rada jedne generacije polaznika, ali tako i pripremu studenata za buduća takmičenja. 

Sudenti koji su pohađali Pravnu kliniku za ljudska prava su bili podjeljeni u četiri tima, od kojih su dva bili predstavnici aplikanata, dok su dva predstavljala državu. 

Odigrana su dva meča, nakon koji je proglašen pobjednički tim, kao i najbolji govornik na ovogodišnjem takmičenju. Na ovogodišnjem takmičenju pobjednik je bio tim države, sačinjem od studenata Nikole Dupera, Teodore Šarabe, Marine Milotić, Elmire Nušinović i Slavena Ličinara. Najbolji govornik na ovom takmičenju bio je Bojan Maksimović student četvrte godine.

Studenti su izlagali pred tročlanim sudskim vijećem, čiji su članovi stručnjaci iz oblasti zaštite ljudskih prava.
Vijeće  su činili: prof. dr Valerija Šaula (predsjedavajuća), prof. dr Ljiljana Mijović (član) i Saša Bojanić (član), pravnik pri Misiji OEBS-a u Bosni i Hercegovini. Šef Pravne klinike za ljudska prava je prof. dr Ljiljana Mijović, a predavači su i u ovom ciklusu bili su Olivera Ševo, Tanja Popović, Nikolina Bajić i Igor Popović. 

Inače, takmičenje u simuliranom suđenju održava se u saradnji sa Misijom OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7875/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7875/1.jpg