Navigacija
Viber X logo

Rektor razgovarao sa ministrom Komićem

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 24. aprila 2018. godine u prostorijama Rektorata, razgovarao je sa Jasminom Komićem, ministrom nauke i tehnologije u RS, o nastavku izuzetno dobre saradnje između dvije institucije.

Rektor Gajanin je zahvalio resornom ministarstvu na podršci u realizaciji određenih naučno-istraživačkih projekata, kao i radova, i te njihovoj publikaciji. 

''Podrška ministrstva je izražena i ove godine kroz materijalno – tehničke mogućnosti Ministrstva. Zajednički usklađujemo akte koje donosi Univerzitet u skladu sa odgovarajućim aktima resornog ministarstva'', kaže rektor.

Gajanin je napomenuo da je Univerzitet donio Strategiju razvoja Univerziteta za period 2017-2025. godine, usaglašenu sa Strategijom naučnog, istraživačkog i tehnološkog razvoja Republike Srpske, koju je usvojilo resorno ministarstvo. 

"Gotovo kroz sve strateške ciljeve Univerziteta u Banjaluci provlači se naučno - istraživački rad, tehnološki razvoj, kao i transfer znanja, odnosno transfer tehnologija i apsolutna saradnja sa privredom", istakao rektor. 

Ministar Komić takođe je pohvalio sardnju svog resora i Univerziteta.

Ministar Komić, takođe kaže da na planu postizanja kvaliteta naučno-istraživačkog rada može mnogo da se uradi. 

''Naučna produktivnost nije na zadovoljavajućem nivou i tražimo načine da se ona stalno povećava. Ministarstvo nauke i tehnologije to radi svojim programskim aktivnostima u različitim segmentima, od podrške naučno-istraživakim projektima, publikacijama ali i stvaranjem okvira za unapređenje načnog rada. Mislimo da tu ima mnogo prostora, naročito kad je riječ o saradnji sa veoma respektabilnom institucijom kakav je Univerzitet u Banjoj Luci'', rekao je ministar Komić.

On je napomenuo da se kvalitet izvrsnosti može podići na viši nivo na više načina, a jedan od prioriteta o kojima treba voditi računa je svakako i komercijalizacija znanja.

''Nastojaćemo da stvorimo sve mogućnosti koje treba da obezbijede da Univerzitet zaista ima prije svega onu ulogu koja mu je namijenjena a to su obrazovna i naučnoistraživačka jer se naučno-istraživaki rad održava na sve segmente društva'', rekao je Komić i podjsetio da je prošle godine usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske „Znanje za budućnost", u kojoj svakako važnu ulogu ima Univerzitet u Banjoj Luci.

Sastanku su prisustvovali i: prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Biljana Antunović, prorektorica za međunarodnu saradnju i prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

U delegaciji Ministrastva bili su i pomoćnici ministra Biljana Vojvodić i Siniša Marčić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7602/IMG_0467.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7602/IMG_0461.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7602/IMG_0464.jpg