Navigacija
Viber X logo

Uspjesi studenata grafičkog dizajna AU UNIBL na međunarodnom planu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci studenti na smjeru Grafički dizajn su u proteklom periodu ostvarili značajne uspjehe na međunarodnim konkursima i izložbama. Ove godine četverogodišnji studij na pomenutom smjeru  u okviru studijskog programa Likovnih umjetnosti završila je prva generacija studenata, a od ove jeseni pokrenut je i master studij.

Kreativan i temeljit rad sa studentima rezultirao je značajnim uspjesima na međunarodnim konkursima i izložbama u toku protekle školske godine. Posebno se ističu studenti treće godine smjera Grafički dizajn koji su osvojili brojne nagrade na prestižnim međunarodnim smotrama plakata i grafičkog dizajna.

Plakat “Pijanist” studenta Nine Ninković je uvršten među 50 najboljih plakata na 7. bijenalu studentskog plakata u Novom Sadu u konkurenciji od 2.500 plakata iz cijelog svijeta. Na Međunarodnom festivalu “Sarajevska zima” na Konkursu sa temom migracije pod naslovom “Welcome home” student Milan Šikman je osvojio drugu nagradu, a plakat studenta Damira Omića je uvršten među 50 najboljih. Idejno rješenje studenta Sanje Kvasni je proglašeno najboljim na konkursu Fonda za zaštitu prirode RS za Zaštitni znak prirode Republike Srpske. Student Stefan Mijić je osvojio drugu nagradu na Konkursu za vizuelni identitet “West Balkans Fund”, Agencije za međunarodnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana u Tirani. Na međunarodnom konkursu u Moskvi povodom 100 godina oktobarske revolucije  pod nazivom “1917-2017” plakat ovog studenta je među 3.000 prijavljenih uvršten među 50 najboljih. Radovi gore pomenutih studenata 3.godine smjera Grafički dizajn su također uvršteni na nedavno završenom 14.Trienalu ekološkog plakata “Ekoplagat 17” koji se održao u Považská Gallery of Art u Žilini u Slovačkoj od 29.juna do 27.avgusta ove godine.

Osvojene nagrade i priznanja na konkursima  sa međunarodnim žiriranjem predstavljaju izuzetan uspjeh ovih mladih kreativnih ljudi u njihovom daljnjem stručnom obrazovanju i usavršavanju. Ujedno, to predstavlja Akademiju umjetnosti Univerzita u Banjoj Luci kao respektabilnu obrazovnu ustanovu koja svojim stručnim i kvalitetnim radom sa studentima može da odgovori izazovima koji se danas postavljaju pred mlade ljude u oblasti vizuelnih komunikacija na globalnom nivou. 
 

Akademija umjetnosti UNIBL
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6921/2.Radovi_studenata_Katedre_Grafic%CC%8Cki_dizajn_1.jpg