Navigacija
Viber X logo

Festival „Eho zlatnog viteza u Republici Srpskoj“: 28-30.9.2017.

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Ministarstvom kulture Rusije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije od 28. do 30. septembra  organizuje trodnevni festival "Eho Zlatnog viteza u Republici Srpskoj".

Festival čiji je pokrovitelj predsjednika Republike Srpske, a RTRS generalni medijskim pokrovitelj, održaće se u Kulturnom centru  Banski dvor.

Ova izuzetna kulturna manifestacija započeće gala koncertom ruskog umjetničkog ansambla u koncertnoj dvorani, dok su u  naredna dva dana u vijećnici Banskog dvora predviđene projekcije ruskih igranih i dokumentarnih filmova, te promocija knjiga iz bibliteke „Zlatni vitez“.

"'Zlatni vitez' je međunarodni filmski festival koji se održava u Moskvi, toliko značajan da traje praktično cijele godine. Sada naša republika ima čast da ugosti rusku delegaciju na čelu sa predsjednikom festivala “Zlatni vitez”, gospodinom Nikolajem Petrovičem Burljajevim, jednim od najznačajnijih živih umjetnika današnjice, glumcem, režiserom i profesorom, nosiocem Ordena Svetog Save 1. reda“, istakao je prof. dr Luka Kecmana na pres-konferenciju koju je Akademija umjetnosti organizovala 26. 9. povodom održavanja Festivala, te dodao da će tokom gala svečanosti ovom velikom ruskom umjetniku biti uručena Povelja počasnog profesora AU UNIBL u oblasti audiovizuelnih umjetnosti.

Profesor Kecman je podsjetio da su ulaznice za ovaj događaj besplatne, ali da je njihov broj ograniče, te da je potrebno izvršiti rezervaciju u KC Banski dvor, te dodao da će Gala svečanost direktno prenositi RTRS i ruski Kanal 6.

Takođe, organizatori su podsjetili da je u već postojeći program manifestacije umjesto igranog filma "Sunčanica", naknado uvrštena promocija knjiga biblioteke „Zlatni vitez“, sa posebnim osvrtom na knjigu stihova „Ivan Voljnov“, autora Nikolaja Burljajeva. Promocija će se održati 29.9. 2017, u 19.00 časova, a  učestvuju: Ljiljana Habjanović Đurović (glavni  urednik), Zoran Kostić i autor Nikolaj Burljajev.

Program manifestacije nalazi se u prilogu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6924/unnamed2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6924/unnamed.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6924/IMG_7932.jpg