Navigacija
Viber X logo

Studentski tim Ekonomskog fakulteta UNIBL dio pobjedničkog tima na takmičenju E4U

Priče za primjer

Studentski tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci u sastavu Nikolina Gavrić, Jelica Rastoka, Nina Pepić  i Veselin Radosavac pod mentorstvom prof. dr Perice Macure i uz koordinaciju asistenta Ljubiše Mićića, ma osvojio je prvo mjesto na takmičenju E4U (EU for You) koje je organizovano od strane kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH, a održano je u periodu decembar 2016 - februar 2017.

Na takmičenju su učestvovali timovi sa 14 javnih fakulteta i akademija sa prostora BiH, većinom sa ekonomskih i umjetničkih usmjerenja. Univerzitet u Banjoj Luci, osim Ekonomskog fakulteta su predstavljali i Akademija umjetnosti, a učešće su uzeli i fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu i to: Ekonomski fakultet Brčko, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina i Ekonomski fakultet Pale. Tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je bio dio „Žutog tima“ zajedno sa studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Takmičenje E4U je sproveo Inovacioni centar Banja Luka (ICBL) u saradnji sa agencijom „Boram“ iz Sarajeva, a sastojalo se od nekoliko faza. Studentski timovi su radili na izradi marketing kampanje a pobjednički tim studenata je nagrađen višednevnim studijskim putovanjem kroz nekoliko EU gradova sa finalnom prezentacijom kampanje predstavnicima EU institucija u Briselu.

Kao rezultat rada studenata Ekonomskih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Bihaću nastala je „Self UP“ kampanja čiji je cilj bio da podstaknu i ohrabre mladi da realizuju svoje poslovne ideje i pokrenu sopstvene biznise. Prvi dio Kampanje je obuhvatao aktivnost pod nazivom Self UP iskustva kroz koja je projekat predstavljen studentima Univerziteta u Banjoj Luci u decembru 2016. i januaru 2017. godine. Naredna aktivnosti, odnosno centralni događaj Self UP kampanje, je bila „Self UP“ akademija čiji je cilj bio da kroz interaktivni pristup mladi iz ova dva grada steknu potrebna znanja, te se odvaže na realizaciju svoje ideje, odnosno pokretanje svoga biznisa. Treći, i ujedno i posljednji dio kampanje, je bila aktivnost pod nazivom Self UP umrežavanje, na kojoj su bili prezentovani rezultati znanja prikupljenog tokom akademije i njegove primjene na konkretnim idejama učesnika.

„Self UP“ akademija je podrazumijevala trodnevnu edukaciju mladih koji imaju određene preduzetničke ideje ili se u budućnosti žele baviti preduzetništvom, ali nisu imali dovoljno znanja, sredstava, podrške okoline, niti dovoljno potrebnih informacija za pokretanje sopstvenog biznisa. Učesnici su imali priliku da putem interaktivnih radionica i diskusija od strane stručnjaka iz različitih oblasti nauče kako da ispitaju tržište, procjene svoju ideju, oblikuju je za potrebe korisnika, plasiraju na tržište i kreiraju odgovarajući plan promocije.

Kampanja „Self Up“ koju su naši studenti osmislili i realizovali, te prezentovali 17. februara 2017. godine tokom finalne prezentacije u Sarajevu ocijenjena je kao najbolja i prvoplasirana u ukupnom takmičenju. Kampanja je pohvaljena od stručnog žirija i prepoznata ne samo od strane korisnika projekta nego i šire zajednice, medija i sličnih lokalnih i međunarodnih programa u zemlji.

Tim od četvero studenata zajedno sa asistentom Mićićem je u februaru 2017. učestvovao u studijskom putovanju u trajanju od nekoliko dana u različitim gradovima u Evropskoj uniji prilikom kojeg su imali priliku prezentovati svoju kampanju i rezultate predstavnici institucija EU, među kojima je posebno značajan sastanak sa EU komesarom za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, gospodinom Tiborom Navrašćićem.

Više o aktivnostima pobjedničkog tima u okviru takmičenja E4U možete saznati iz video priloga koji se nalaze na sljedećim linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=ih1IDwkUJ_w

https://www.youtube.com/watch?v=NOZ4_FgmKo8

https://www.youtube.com/watch?v=ts9uOAHPeh8.

 

Više o projektu E4U

Projektom simboličnog naziva ‘EU for You – #E4U’, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) je željela animirati studente da govore o socio-ekonomskim reformama, kao i izazovima s kojima se mladi ljudi suočavaju, te da opišu probleme koje moraju prevazići prilikom započinjanja svojih profesionalnih karijera i da daju svoje viđenje kako se ti problem mogu riješiti. Učešćem u projektu, imali su zadatak da, do januara 2017. godine, osmisle i realizuju javne kampanje u kojima će predstaviti svoje stavove o ovim pitanjima, prvenstveno među svojim kolegama studentima, mladim ljudima u BiH i široj javnosti. Više o E4U projektu možete pronaći na linku EUSR-a:http://europa.ba/?p=47737 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6750/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6750/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6750/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6750/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6750/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6750/6.jpg