Navigacija

prof. dr Snježana Mandić
vanredni profesor

Nastavnik - II-4
Tehnološki fakultet
051/434-375 lok 133
Katedre
  • Tehnološki fakultet - Katedra za prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije
Uža naučna/umjetnička oblast Zvanje Datum izbora u zvanje
Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog porijekla vanredni profesor 27. februar 2020.

Predmeti

Tehnološki fakultet

Akademske studije drugog ciklusa
M02001 Studijski istraživački rad
M11009 Savremene tendencije u tehnologiji prerade mesa
M11010 Upravljanje operacijama i procesima u preradi mesa
M11028 Tehnologija ulja i masti
M11029 Tehnologija mesa
M11030 Tehnologija proizvoda od mesa
M11031 Upravljanje operacijama i procesima u preradi mesa
M11052 Modifikovanje nutritivnog kvaliteta proizvoda od mesa
M12020 Studijski istraživački rad u prehrambenom inženjerstvu
M21022 Studijski istraživački rad u hemijskom inženjerstvu
Akademske studije prvog ciklusa
B13601 Analiza namirnica
B13606a Projektovanje tehnoloških procesa
B13606b Projektovanje tehnoloških procesa
B13607a Materijalni i energetski bilansi u proizvodnji
B13607b Materijalni i energetski bilansi u proizvodnji
B13621 Analiza namirnica
B14701 Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog porijekla I
B14706 Tehnologija ulja i masti
B14721 Tehnologija mesa i proizvoda od mesa
B14724 Tehnologija ulja i masti
B14725 Tehnologija gotove hrane
B14731 Kontrola kvaliteta u tehnologiji mesa
B14747 Proizvodnja i kvalitet tradicionalne hrane
B14804 Tehnologija prerade mesa živine
B14805 Tehnologija prerade ribe
B14814 Tehnologija gotove hrane
B14817 Tehnologija trajnih i polutrajnih proizvoda od mesa
B14824 Tehnologija prerade mesa živine
B14825 Tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka
B14837 Kontrola kvaliteta gotove hrane
B14846 Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa
B14847 Gotova hrana modifikovanog nutritivnog kvaliteta

Bibliografija

Radovi u časopisima

    EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON THE COLOR OF FERMENTED SAUSAGES

    DOI 10.7251/JCTE2203020V
    Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
    Godina 2022
    Autori Ana Velemir, Snježana Mandić i Danica Savanović
    Volumen 3
    Broj 1
    Strana od 20
    Strana do 26
    Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/

    Effects of non-meat proteins on the quality of fermented sausages

    DOI 10.21603/2308-4057-2020-2-259-267
    Časopis Foods and Raw Materials
    Godina 2020
    Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Goran Vučić i Danica Savanović
    Volumen 8
    Broj 2
    Strana od 259
    Strana do 267
    Veb adresa http://jfrm.ru/files/archive/16/Velemir.pdf

    ANALYSIS OF FROZEN CHICKEN MEAT USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY

    Effect of incorporating blackthorn fruit (Prinus spinosa L.) extract in natural casing on quality of Kranjska sausage

    DOI https://doi.org/10.18485/meattech.2018.59.2.2
    Časopis Meat Technology
    Godina 2018
    Autori Snježana Mandić, Danica Savanović, Ana Velemir, Vesna Kalaba, Jovo Savanović i Vanja Jokanović
    Volumen 59
    Broj 2
    Strana od 80
    Strana do 90
    Veb adresa http://www.journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/115/82

    EFIKASNOST HACCP SISTEMA U KONTROLI MIKROBIOLOŠKIH OPASNOSTI U PROIZVODNJI DIMLJENE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS)

    DOI 10.7251/VETJ1802297M
    Časopis Veterinarski žurnal Republike Srpske
    Godina 2018
    Autori Snježana Mandić, Danica Savanović, Ana Velemir i Vladimir Marjanović
    Volumen 18
    Broj 2
    Strana od 297
    Strana do 325
    Veb adresa http://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/01/VJRS_2018-2-2S.pdf

    Promjene proteinskih profila u domaćim fermentisanim kobasicama sa dodatkom proteina surutke i soje tokom čuvanja

    Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Godina 2017
    Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Ivan Samelak i Zoran Kukrić
    Volumen 13
    Strana od 7
    Strana do 14
    Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2017/12/GHTERS-13-full.pdf

    Production process and quality of two different dry-cured sheep hams from Western Balkan countries

    Časopis FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
    Godina 2015
    Autori Sandra Stojković, Vladana Grabež, Milena Bjelanović, Snježana Mandić, Goran Vučić, Aleksandra Martinović, Torunn Thauland Håseth, Ana Velemir i BjØrg Egelandsdal
    Volumen 64
    Broj 2
    Strana od 1217
    Strana do 1224
    Veb adresa www.elsevier.com/locate/lwt

    Potrošači i bezbednost hrane

    DOI 10.7251/GHTE13VI011B
    Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Godina 2013
    Autori Milan Ž.Baltić, Jelena Đurić, Snježana Mandić, Biljana Pećanac i Jasna Lončina
    Volumen Vanredno izdanje
    Strana od 11
    Strana do 16
    Veb adresa glasnik@tfbl.org

    Biohemijska karakterizacija sarkoplazmatičnih i miofibrilarnih proteinskih profila u različitim kobasicama tokom perioda zrenja

    DOI 10.7251/GHTE1208013S
    Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Godina 2012
    Autori Ivan Semelak, Zoran Kukrić, Snježana Mandić, Dino Hasanagić, Svjetlana Pavičić i Snježana Matoš
    Volumen 8
    Strana od 13
    Strana do 20
    Veb adresa glasnik@tfbl.org

    Fermentisane kobasice - proizvodi sa tradicijom

    Časopis Veterinarski žurnal Republike Srpske
    Godina 2011
    Autori Milan Ž.Baltić, Biljana Pećanac, Milenko Šarić, Snježana Mandić, Ivana Filipović, Jelena Đurić i Slobodan Dojčinović
    Volumen XI
    Broj 1
    Strana od 5
    Strana do 11

    Promjene hemijskog sastava i mikrobiološki status fermentisanih kobasica tokom zrenja

    Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Godina 2011
    Autori Snježana Mandić, Asima Davidović, Ljiljana Topalić-Trivunović, Branka Topić, Aleksandar Savić, Snježana Matoš i Sandra Stojković
    Broj 5
    Strana od 45
    Strana do 49

    Opasnosti od mikološke i mikotoksikloške kontaminacije u pogonu za proizvodnju kolača

    Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Godina 2009
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Radomir Radanović, Nikola Marjanović, Ljiljana Petrović, Natalija Džinić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Sandra Stojković i Ana Gajić
    Broj 1
    Strana od 167
    Strana do 173

    Ispitivanje kvaliteta vlašićkog (Travničkog) sira sa područja opštine Kotor Varoš

    Časopis Biotechnology in Animal Husbandry
    Godina 2008
    Autori Sandra Stojković, Ognjen Maćej, Snježana Mandić, LJiljana Topalić-Trivunović, Nina Dobrijević i Ana Gajić
    Volumen 24
    Strana od 167
    Strana do 176
    Veb adresa www.istocar.bg.ac.yu

    Izvori mikološke i mikotoksikološke kontaminacije dimljenih suvomesnatih proizvoda

    Časopis Tehnologija mesa
    Godina 2007
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Radenko Đurica i Sandra Stojković
    Volumen 48
    Broj 3-4
    Strana od 157
    Strana do 162
    Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Značaj mikološke kontrole u pogonima za proizvodnju mesa i proizvoda od mesa

    Časopis Tehnologija mesa
    Godina 2007
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Radenko Đurica i Sandra Stojković
    Volumen 48
    Broj 3-4
    Strana od 163
    Strana do 167
    Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Hemijski sastav mesa dužičaste pastrmke (Oncorhynchus mykiss Wal.) iz ribnjaka Gornji Ribnik

    Časopis Tehnologija mesa, Beograd
    Godina 2004
    Autori Nebojša Savić, Dragan Mikavica, Radoslav Grujić, Vaso Bojanić, Goran Vučić, Snježana Mandić i Radenko Đurica
    Volumen 45
    Broj 1-2
    Strana od 45
    Strana do 49
    Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Procenat zadovoljenja dnevnih potreba Se, Zn, Fe, Cu i Mg konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda

    Časopis Glasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
    Godina 2003
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić i Goran Vučić
    Volumen 44
    Strana od 13
    Strana do 29

    Određivanje sadržaja selena, olova, cinka i kadmijuma u mesu različitih riba

    Časopis Tehnologija mesa
    Godina 2000
    Autori Dragan Mikavica, Slavica Grujić, Snježana Mandić, Goran Vučić i Radenko Đurica
    Volumen 41
    Broj 4-6
    Strana od 155
    Strana do 161
    Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Sadržaj kadmijuma, olova, cinka i selena u proizvodima od mesa na banjalučkom tržištu

    Časopis Tehnologija mesa
    Godina 2000
    Autori Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Radenko Đurica
    Volumen 41
    Broj 4-6
    Strana od 149
    Strana do 154
    Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Uticaj dodataka na reološki i organoleptički kvalitet bio-hljeba

    Časopis Glasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
    Godina 1998
    Autori Todor Vasiljević, Radoslav Grujić i Snježana Mandić
    Volumen 40
    Broj 0354-7450
    Strana od 61
    Strana do 64

    Uticaj lokaliteta na hemijski sastav cvjetova zove (Sambucus nigra L.)

    Časopis Savremena poljoprivreda
    Godina 1996
    Autori Radoslav Grujić, Snježana Mandić, Radenko Đurica i Jasmin Komić
    Volumen 50
    Broj 5-6
    Strana od 65
    Strana do 71
    Veb adresa polj.uns.ac.rs/Srpski/izdavacdelat.html

Radovi sa skupova

    Fatty acid composition of kranjska sausage with casings treated with plant extracts (Prinus Spinosa L.)

    Naučni skup XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
    Publikacija Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
    Godina 2023
    Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Danica Savanović i Vanja Jokanović
    Strana od 389
    Strana do 395

    EFFECT OF THAWING METHODS ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF TURKEY MEAT

    Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
    Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
    Godina 2021
    Autori Danica Savanović, Snježana Mandić, Goran Vučić, Ana Velemir, Jovo Savanović i Nemanja Tešanović
    Strana od 1034
    Strana do 1040
    Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/archive

    EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON CONTENT OF FATTY ACIDS IN FERMENTED SAUSAGES

    Naučni skup XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021"
    Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
    Godina 2021
    Autori Ana Velemir, Snježana Mandić i Danica Savanović
    Strana od 1026
    Strana do 1033

    Effect of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride on the properties of acid-coagulated cheeses

    Naučni skup XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
    Publikacija XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF PROCEEDINGS
    Godina 2020
    Autori Danica Savanović, Dražena Strugalović, Ana Velemir, Snježana Mandić i Jovo Savanović
    Strana od 111
    Strana do 121

    Influence of coagulation conditions on the content of fatty acids in acid-coagulated cheeses.

    Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
    Publikacija Proceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
    Godina 2020
    Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Snježana Mandić, Nevena Ritan i Jovo Savanović
    Strana od 100
    Strana do 106
    Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf

    Uticaj smrzavanja na kvalitet prehrambenih proizvoda.

    Naučni skup V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry
    DOI 10.7251/EEMSR1501565S
    Publikacija In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
    Godina 2017
    Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Jovo Savanović
    Strana od 565
    Strana do 582

    Technology, composition and quality of indigenous Banja Luka fresh cheese

    Naučni skup 22nd International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry - Sarajevo 2011
    Publikacija Proceedings, Sarajevo, Izmir, 2012.
    Godina 2011
    Autori Sandra Stojković, Snježana Mandić, Marta Winiecka, Ana Velemir, Aleksandar Savić, Ljiljana Topalić-Trivunović i Snježana Matoš
    Strana od 373
    Strana do 375

    Upravljanje rizikom mikotoksina u prehrambenoj industriji

    Naučni skup Međunarodno 56.savetovanje industrije mesa, Tara
    Publikacija Zbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 56.savetovanje industrije mesa, Meso i proizvodi od mesa-Bezbednost, kultura, razvoj, kvalitet života
    Godina 2011
    Autori Snježana Mandić, Sandra Stojković i Ana Velemir
    Strana od 54
    Strana do 55

    Polifosfati u proizvodima od mesa

    Naučni skup IX Savjetovanje hemičara i tehnologa Republike srpske, Banja Luka
    Publikacija Zbornik radova ,IX savjetovanje hemičarai tehnologa Republike Srpske, Banja Luka
    Godina 2010
    Autori Sandra Stojković, Snježana Mandić, Vladana Grabež, Ana Velemir i Goran Vučić
    Strana od 326
    Strana do 334

    Rasprostranjenost toksigenih plijesni u industriji mesa

    Naučni skup Prvi međunarodni kongres"Ekologija, zdravlje, rad, sport"
    Publikacija Zbornik radova, Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport", Banja Luka, I-II
    Godina 2006
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić i Goran Vučić
    Strana od 345
    Strana do 348

    Uticaj gasovitog ozona na hemijski sastav sirovog mesa od goveda

    Naučni skup Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport"
    Publikacija Zbornik radova, Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport", Banja Luka, I - II
    Godina 2006
    Autori Goran Vučić, Jesus Maria Cantalejo, Radoslav Grujić i Snježana Mandić
    Strana od 304
    Strana do 311

    Analiza različitih jelovnika koje koriste aktivni sportisti

    Naučni skup Savremene tehnologije i privredni razvoj, VI simpozijum
    DOI 0352-6542
    Publikacija Zbornik radova 14, VI simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj" Leskovac, oktobar 2005.
    Godina 2005
    Autori Sandra Gogić, Radoslav Grujić i Snježana Mandić
    Strana od 159
    Strana do 169
    Veb adresa Zbornik radova sa VI Simpozijuma\index.htm

    Promjena boje i pH kod makrokonfekcioniranog mesa od govedine tretiranog ozonom

    Naučni skup Međunarodno 53. Savetovanje Industrije mesa, Vrnjačaka Banja
    Publikacija Zbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 53. Savetovanje industrije mesa, Novi integralni pristup bezbednosti mesa i proizvoda od mesa, Vrnjačka Banja
    Godina 2005
    Autori Jesus Maria Cantalejo, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Goran Vučić
    Strana od 43
    Strana do 45

    Zinc from food and human health

    Naučni skup The 6th XENOBIOTIC METABOLISM AND TOXICITY WORKSHOP OF BALKAN COUNTRIES, Banja Luka
    Publikacija Scripta Medica 1, The proceedings of the 6th Xenobiotic metabolism and toxicity workshop of Balkan Countries, 35
    Godina 2004
    Autori Sandra Stojković, Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Snježana Pejčić i Đorđe Marjanović
    Strana od 30
    Strana do 31

    Sadržaj nekih mikroelemenata u prehrambenim proizvodima na području banjalučkog tržišta

    Naučni skup Treći kongres Farmaceuta Jugoslavije, Beograd
    Publikacija Arhiv za farmaciju, Treći kongres farmaceuta Jugoslavije sa međunarodnim učešćem, Beograd, Novi horizonti u farmaciji, Apstrakt,4
    Godina 2002
    Autori Radenko Đurica, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Goran Vučić
    Strana od 738
    Strana do 739

    Prosječno zadovoljenje dnevnih potreba sa mineralnim materijama stanovništva Republike Srske

    Naučni skup 10. Jugoslovenski kongres o ishrani, Beograd
    Publikacija Izvod radova, 10. Jugoslovenski kongres o ishrani, Beograd
    Godina 2002
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić i Radenko Đurica
    Strana od 77
    Strana do 78

    Kvalitet i održivost soka zove (Sambucus nigra)

    Naučni skup II simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj"
    Publikacija Zbornik radova 11, II simpozijum"Savremene tehnologije i privredni razvoj", Leskovac, 1998.
    Godina 1998
    Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Miloš Šolaja, Sandra Petković i Sandra Stojković
    Strana od 21
    Strana do 25

Ostali radovi

    Integrisani sistem upravljanja rizikom mikotoksina u prehrambenoj industriji

    Godina 2008
    Autori Snježana Mandić
    Strana od 1
    Strana do 157

    Sadržaj nekih mikroelemenata u prehrambenim proizvodima na području banjalučkog tržišta

    Godina 2002
    Autori Snježana Mandić
    Strana od 1
    Strana do 133

Knjige

    Održivost i nutrijenti mesa

    Izdavač Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka
    ISBN 978-99938-54-80-7
    Godina 2019
    Autori Snježana Mandić
    Tip knjige naučna knjiga
    Broj strana 132

    Kontrola kvaliteta mesa i proizvoda od mesa

    Izdavač Tehnološki fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
    ISBN 978-99938-54-46-3
    Godina 2013
    Autori Snježana Mandić, Goran Vučić i Sandra Stojković
    Tip knjige pomoćni udžbenik
    Broj strana 74

Projekti

„Fizičko-hemijska svojstva, tekstura i isparljive komponente tradicionalno proizvedenog ovčijeg suvog mesa – pastrme“

U okviru ovog projekta pratio bi se fizičko-hemijski sastav svježeg ovčijeg mesa koje potiče od različitih anatomskih regija životinje: sa buta, plećke i leđa, a koje je namijenjeno za proizvodnju autohtonog suvomesnatog proizvoda od ovčijeg mesa...

Broj projekta 1251129
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Snježana Mandić
Projektni tim prof. dr Goran Vučić
mr Ana Velemir
prof. dr Božo Važić
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo
Početak realizacije 01.12.2014.
Završetak projekta 01.12.2016.
Vrijednost projekta 10900.0 BAM

„Uticaj dodatka biljnog ekstrakta na svojstva prirodnog omotača i održivost Domaće fermentisane kobasice“

Kvalitet fermentisanih kobasica kao i promjene koje nastaju tokom procesa fermentacije, sušenja i zrenja ne zavise samo od osnpvnih komponenata nadjeva kobasice, već i od dpdataka koji utiču na proces prelaska nadjeva u fermentisan ...

Broj projekta 1251109
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Snježana Mandić
Projektni tim Nevena Ritan
mr Ana Velemir
Jelena Tomić
doc. mr Nataša Lakić - Karalić
Aleksandra Torbica
prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović
Jovo Savanović
prof. dr Danica Savanović
Finansijer Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske
Početak realizacije 01.06.2019.
Završetak projekta 01.06.2021.
Vrijednost projekta 8960.0 BAM